Зюмбюл

38
Добави коментар
maritime
maritime

 

Hyacinthus orientalis

Красивите, ароматни и пъстри цветя най-често се срещат като градински, но може да ги отглеждате и в саксия на балкона. Цъфтят от април до май.

Как изглежда

Високи са около 20-30 см. Имат малко месести зелени листа и дебело цветоносно стъбло, покрито с многобройни дребни и много ароматни цветчета. Могат да бъдат обагрени в най-различни цветове – бяло, жълто, розово, оранжево, но най-често – синьо.

 

Грижи – Зюмбюлите обичат слънчеви до полусенчести места, ако ги отглеждате като стайни растения, често проветрявайте помещението, в което се намира цветето.  Най-подходяща е леката, песъчлива почва, торена с угнил животински тор. Луковиците се засаждат в дълбок съд в началото на октомври на разстояние една от друга 15 см и на дълбочина 15-20 см. След това ги дръжте на тъмно и не много студено място. Пръстта не трябва да изсъхва. След като поникнат, ги преместете на светло. След като зюмбюлите прецъфтят, значително намалете поливането – листата ще пожълтеят и засъхнат. Тогава ги отрежете, извадете луковицата от саксията, оставете я на слънце за 1-2 часа и я почистете от коренчетата и земята. Съхранявайте луковиците на сухо и проветриво място 1-2 месеца при около 20°С. Зюмбюлите се размножават чрез дъщерни луковици (детки). Внимание – луковиците на зюмбюлите може да причинят възпаления на кожата.

Съвет – Като се образуват дъщерни луковици (детки), ги отчупете и съхранете отделно. Детките цъфтят на втората-третата година, когато се садят в лехи.