Има ли виновен за смъртта на Чочо Попйорданов

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Адв. Миглена Пенева, проф. Иван Т. Тодоров

ПОНАЧАЛО при всеки инвестиционен проект и при реализацията му във вид на строеж следва да се спазват изискванията за безопасност. Гробищният парк представлява точно такъв строеж.

Възвишението, от което е паднал Чочо Попйорданов, може да представлява някой от следните архитектурни елементи – вертикална планировка, подпорна стена или приземна тераса. Това зависи от предвиждането на инвестиционния проект.

Само след проверка на инвестиционния проект на гробището може да бъде определено какъв архитектурен елемент представлява въпросното възвишение, на което е станала злополуката. В зависимост от вида на елемента ще се определят и конкретните норми за безопасност, които са приложими.

Същественото е, че и при трите вида елементи се изисква да е осигурена безопасна експлоатация.

– Ако т.нар. възвишение е приземна тераса, то тогава има изрично изискване за поставяне на парапет съгласно чл. 89 от Наредба № 7 от 22 декември 2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.

Съгласно цитираната разпоредба балконите, лоджиите, терасите и външните стълби трябва да имат парапети, изпълнени от здрав материал, с височина от вътрешната страна не по-малка от 1,05 м.

– Ако т.нар. възвишение е част от вертикалната планировка (оформлението на терена) или подпорна стена, то тогава няма изрично нормативно изискване за поставяне на предпазен парапет.

В този случай е приложимо общото правило на ЗУТ за проектиране на строежите при спазване правилата за опазване на здравето и живота на хората. Преценката за това кое е безопасно във всеки отделен случай, се прави от проектанта. Следователно поставянето на предпазен парапет зависи от преценката на проектанта на строежа и одобряващия проекта орган.

Но при всички случаи проектното решение и реализацията му не трябва да са опасни за здравето и живота на хората.

Поставянето на надпис не винаги е сигурна гаранция за безопасност. Има възрастни хора, които не могат да четат отдалече.

Има и деца, за които невинаги може да се предполага, че са под непрекъснат родителски контрол в диапазон от десетина метра особено, когато става въпрос за гробище. При всички случаи конкретна преценка за безопасността може да се направи само след конкретна преценка на мястото и на случая.

Независимо кой от посочените архитектурни елементи представлява въпросното възвишение, от което е паднал актьорът, във всички случаи възвишението попада в дефиницията на ЗУТ за “строеж”. Всички “строежи” трябва да отговарят на правилата за безопасна експлоатация. Изискването за това се съдържа в следните разпоредби на ЗУТ:

Чл. 142, ал. 4 във вр.с ал.5, т. 6 ЗУТ – всички части на инвестиционните проекти, които са основание за издаване на разрешение за строеж, се оценяват за съответствието им със съществените изисквания към строежите.

(5) Оценката обхваща проверка за съответствие със:

6. … безопасна експлоатация и технически надзор на съоръжения с повишена опасност, ако в обекта има такива.

Чл. 169, ал. 1 ЗУТ – строежите се проектират, изпълняват и поддържат в съответствие с изискванията на нормативните актове и техническите спецификации за осигуряване в продължение на икономически обоснован експлоатационен срок на 3. … опазване на здравето и живота на хората; 4. безопасна експлоатация.

Отговорност следва да носи и одобряващият орган. В случай че в проекта е предвиден парапет, но не е изпълнен – отговорност ще носят консултантът и органът, въвеждащ строежа в експлоатация.

За да се даде обоснован отговор на въпроса спазени ли са правилата за проектиране и изграждане на въпросното възвишение, трябва да се провери как е предвиден архитектурният елемент по проект.

Принципно, безопасното проектиране на строежите е законово задължение на проектанта. Друга възможна хипотеза е по проект да е предвидено изграждане на парапет, но то да не е изпълнено при строителството. Затова трябва да се проверят и документите по въвеждане в експлоатация на обекта.

Само бихме искали да отбележим, че подобни възвишения като това, на което се е случил инцидентът, има и на други места в София – около бившия мавзолей например, които не са обезопасени.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти