Билките през юни | Лекарски кабинет по природна медицина

56
Добави коментар
smellbg
smellbg

През месец юни цъфтят по-голяма част от нашите лечебни растения. Тъй като повечето от билките се берат през време на цъфтежа е добре да се подготвим за тяхното събиране. Сега се берат стръковете на белия равнец, ветрогона ,вълчата ябълка, ефедрата, копривата, листата на къпината, цвета на лайката, стръковете на лепката, листата на лудото биле, листата на ореха, стръковете на потайничето, пчелника, листата на смокинята, на черницата и боровинките, цвета на бъза, стръковете мащерка, жълт кантарион,еньовче и редица други лечебни растения.

След брането веднага се подлагат на сушене на сенчесто и проветриво мястор но най-добре в сушилня до 40 гр.С.

Нека припомним основнити лечебни свойства на изброените билки.

Белият равнец действа кръвоспиращо, засилва стомашната секрецияр повишава апетита.

Ветрогонът има пикочогонно и спазмолитично действие.

Вълчата ябълка подобрява работата на сърцето и разширява кръвоносните съдове.Ефедрата повишава кръвното налягане и възбужда центъра на дишане в мозъка.Познатата на всички коприва тонизира, набавя желязо и понижава високити стойности на кръвната захар.

Листата на къпината имат противовъзпалително и понижаващо кръвната захар действие.

Цветът на лайката действа антисептично при възпаление на гъллото пикочните пътища и други.

Листата на ореха се използват външно за засилване растежа на косата ,като бани при рахит ии за засилване на апетита под форма на запарка.

Стръковете на потайничето стимулират чернодробната функция и пикочоотделянето.

Пчелникът действа благотворно при нарушения на сърдечния ритъм както и при чернодробни заболявания.

Листата на смокинята действат противовъзпалително и омекчително.

Листата на черната боровинка се употребяват при пясък и камъни в бъбреците, като запичащо и възбуждащо апетита растение. Цветът на черния бъз се прилага при кашлица, при високо кръвно налягане като има потогонно и пикочогонно действие.Жълтият кантарион е чудесна билка при депресивни насроения и при гастрит.

Мащерката помага срещу кашлица илощо храносмиланел.

Еньовчето има противовъзпалително действие при проблеми с гърлото и отделителната система.

Нашият народ е посветил ден на лечебните растения и това е 24-ти юни Еньовден.Смята се ,че на този ден билките са най-лековити, а според поверието пъстрият Еньов венец дарява здраве,берекет и плодовитост при хора и животни и може да изправи на крака дори и тежко болни.