Сакъзче

28
Добави коментар
maritime
maritime

Pelargonium peltatum

Сакъзчето е едно от най-разпространените у нас цветя. Предпочитано е, защото краси балконите и градините с кичести цветове и има богата гама от нюанси. Роднина е на мушкатото, но има по-сухо стъбло. Има кичести, полукичести или обикновени цветове, някои от които с месести листа.

 

Грижи – През март го засадете в глинесто-хумусна градинска пръст. Много е важно субстратът да е пропусклив. Купените готови или отгледани  млади растения се засаждат на разстояние 20 см едно от друго. Расте както на слънчево, така и на по-сенчесто място. Ако е по-слънчево обаче, ще цъфти повече. В периода на израстване сакъзчето се полива обилно,  но не трябва да допускате задържане на вода в почвата. Цъфти от април до октомври. До края на август наторявайте при всяко поливане.  През есента трябва да го приберете на хладно, но светло място. През зимата поливайте по-рядко, за да преживее до пролетта.  Размножава се чрез резници, които се вкореняват много по-лесно директно в почвата, отколкото във вода.

Съвет – Ако прецените, че сакъзчетата ви не са достатъчно разклонени, през май можете да ги пензирате (да пречупите връхчетата и по този начин да стимулирате разклоняване). С това обаче е твърде вероятно да забавите цъфтежа с около месец.