Цвергшнауцер | Забавления за малки и големи | Безплатни блогове от Log.bg

13
Добави коментар
mygodlike
mygodlike

Цвергшнауцер
3 Юни 2009 / 21:28  |  Автор: zabava  | 

 | Категория:

Любопитно

,
Хоби и развлечения

 | Рубрики:
Животни

Родината на цвергшнауцера е Германия. Първоначално шнауцерът е бил фермерско куче. Продължителността на живота му е 13-14 г., а продължителността на съзряването му е 18 месеца. Ръстът му е в зависимост от пола – 33-35 см, теглото е приблизително 7 кг. По природа е куче-пазач и към непознатите се отнася подозрително.Козината на цвергшнауцера е твърдокосместа, на цвят е сребристо сива, черна със сребристо сиво или черна, не се разрошва, не се сплъстява и не пада, но й трябват редовни професионални грижи с периодичност 3-4 месеца. Козината се разчесва и се обработва с четка. Главата, гърдите и рамената се подстригват ръчно.

Препоръчва се физическото на цвергшнауцера натоварване да е колкото се може повече – правете с питомеца си упражнения и го пускайте да бяга свободно. Старайте се да не прехранвате кучето, тъй като шнауцерите са склонни да трупат килограми.

Шнауцерите се дресират с лекота и са прекрасно семейно куче. Добре се разбират с чуждите деца, с кучетата от всички породи и даже с котките. Отлично се погажда с всички домашни животни.

Цвергшнауцерът може да живее както в града, така и на село. В апартамент може да живее само при условие, че му осигурявате ежедневни жизически упражнения и разходки. Може да живее и в кучешка колибка само, че няма да е никак щастлив, а ние не искаме това. От студ, горещина и дъжд няма да пострада.

Към особеностите на цвергшнауцера може да се отнесат високия интелект и стремежът му да бъде зает постоянно. Голямо внимание трябва да се отделя на грижата за козината.

По характер цвергшнауцерът е весело куче, чудесен компаньон и прекрасен домашен страж, любящ и предан на семейството и много игрив.

Цвергшнауцерът е куче с немски произход и породата е получена по изкуствен път. Той произхожда от стандартния (мител) шнауцер – по-голямо по размери фермерско куче с универсално предназначение, включително и за пасене на добитък. Цвергшнауцерът е трябвало да стане плъхоловец, а също така да изпълнява и друга фермерска работа. Преимуществото му са малките размери, което позволява да се отглежда у дома просто като домашен питомец и компаньон. Той бързо свиква в новата обстановка, послушен е и обича да се харесва.

Цвергшнауцерите са стайни кучета, в кучешка колибка си чувстват зле, необходимо им е общуване с хората, те обожават да бъдат в компании. Затова собствениците им трябва ежедневно да отделят време за общуване с кучето си. На цвергшнауцера не са му нужни големи физически натоварвания, но той много обича разходката в съчетание с игра. Той е здрав и подвижен и е много подходящ за аджилити, но редовните тренировки предизвикват у него скука.

На цвергшнауцера е нужен периодичен триминг, затова преди да си изберете кученце, си помислете дали ще се справите с проблемите при грижата за козината. Много собственици се справят сами с тази операция. Необходимо е да се отстрани гъстото подкосмие. Ако не се грижите за козината, тя може да достигне до 10 см дължина, после опадва и пораства наново. Редовното разчесване и вчесване с четка облекчава този процес и не позволява на козината да пада.

Понякога говорят за лошо поставените уши на този или онзи цвергшнауцер. Неустойчивите или неправилно висящите уши се явяват наследствен признак. Днес често срещан проблем са прекалено тежките уши. При избора на кученце внимавайте също така ушите да не са прекалено малки или да не се клатят прекалено много. Когато кучето остарява, често зъбите му падат – това е още една особеност на породата.

Отличителна черта на цвергшнауцера се явява високата му приспособимост. На тези кучета им е добре както на село, така и в града, но се нуждаят от редовни разходки и общуване със стопанина. Те са внимателни, надеждни и умни. С повечко уговорки може да се препоръчат на всеки.

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари!