Аз, фейсбукбогинята

4
Добави коментар
chuime
chuime

Здравейте, казвам се Лола и съм фейсбукбогиня. Имам 4800 приятели, 16 879  профилни снимки, подготвила съм три сборника със статуси за издаване и събирам лайкове. (Моля, когато прочетете това, лайкнете го.) Преди работех нещо, но вече не помня какво. Някакви сметки водех. Няма значение, сега съм изцяло отдадена на призванието си да бъде богиня. Фейсбукбогиня.

Трудно е да бъдеш бог! Айнщайн го е казал. Или Куелю беше? Илияна Раева? А, да, едни братя бяха, ама не се сещам за името им. Сигурно Кирил и Методий, ще проверя и ще си го сложа като статус утре.

Да си богиня на фейса изисква много четене, снимане, гледане на телевизия. Работа си е, на пълен работен ден! Значи аз още стурин рано първо поствам снимка от банята, след това от закуската, после пускам сутрешните блокове по телевизията и ги коментирам, след 10,30 часа се включвам в най-различни акции и лайквам благотворително.

Вчера лайкнах 80 благотворителни снимки. Така помогнах на сирачетата във Виетнам, спасих едно момче от тумор в мозъка и уволних една учителка, дето вместо Хитър Петър, чела на децата „Хари Потър”. Легнах си много удовлетворена. Не само съм богиня, ами съм и добър човек! Сигурно ви звучи невероятно, но да си богиния и да си добра едновременно е много изтощаващо. Ето само част от нещата, за които трябва да мисля ежеминутно:

1.    Снимките

Най-важното за една фейсбукбогиня, е да има достатъчно профилни снимки. За всеки повод, за всеки сезон, за всяко настроение. Аз имам дори и за дните на национален траур – едни, на които съм много красиво разплакана. Сложила съм оная рокля от „Бенетон”, а фонът е прободен в сърцето жерав при залез слънце. Романтично и тъжно едновременно, жалко че толкова рядко има национален траур.

Според мен, ако ми видят творенията от някоя голяма световна рекламна агенция, веднага ще ме вземат на работа. Профилните снимки ги сменям редовно. На всеки кръгъл час, но не пускам повече от 20 дневно. Иначе ставам като една кифла, няма да й казвам името, тя пуска по 24 на минута и е като анимационен филм. Някои жени нямат спирачки!

Между другото, аз ходих на фотографски курс, за да се науча да се снимам добре. Много е важно да знаеш кой профил, каква перспектива, какво осветление… Примерно при мен левият ми профил ми носи повече лайкове от десния. Харесват го хората, не знам защо така. Лявото ги влече. Аз по това познах, че пак ще ни управлява БСП.

2.    Статусите

Вече съм си приготвила статусите за няколко месеца напред– за цялата есен, за Коледа, за Нова година, абе чак до Свети Валентин имам. Ако от някое голямо световно издателство ги видят, веднага ще ме издадат и ще станат бестселър. Чудя се само как да ги запазя от плагиати. Много крадат статуси, пишман станах. А това все пак е втората заповед от „10-те заповеди на фейсбук”, аз лично съм ги писала. Не пожелавай статуса на ближния си! Който нарушава тази заповед, ще гори в ада на блокираните от социалните мрежи.

Признавам си, че на мен ми се случи веднъж. Три ужасни дни без фейсбук!!! Никога не съм била по-самотна. Сутрин в рейса всички са вперили погледи в телефоните и споделят  ли споделят. В обедната почивка също, в кръчмата, в киното, в парка – навсякъде. Бях на една изложба, аз гледам картините, другите си гледат телефоните, защото постват във фейсбук снимката, на която гледат картините. Отидох на гости на приятели и те през цялото време си чатиха някакви вицове, смееха се, а аз така и не разбрах за какво.

Точно в тези ужасни дни пък изтървах и една голяма фейсбук клюка – Жана от офиса се развела. Хванала мъжа си да лайква някаква от Сливен. Незабавно си сменила семейния статус в профила от омъжена на разведена и мъжът й така разбрал, завалията. Много се учудих коя пък ще се върже на нейния Ицо – той е такъв мушмурок. Обаче му разгледах профила във фейса и разбрах къде е ключът от бараката. Снимал се е до палмата в хола по бански. Жанчето е голяма цветарка и е отгледала една палма – чудна! Та Ицо позирал под нея с коктейл в ръка и написал „Коледа в Маями”.

Много трябва да се внимава във фейсбук – пълно е с измамници. Аз така изгорях миналата година. Имах страстна любов с един Джорджо от Милано. Българче с голям бизнес в Италия. Каза, че продава ферарита. Милионерче. Вярвах му, даже и когато ми поиска 5 бона, за да сключи спешно някаква сделка. Пратих му 300 лева, че нямах повече и опаковах куфарите да тръгвам за Милано, когато горчивата истина се стовари върху ми като троянски вирус. Оказа се, че аморето не бил Джорджо от Милано, ами Гошето от Мездра и не продавал ферарита, а поправял опели, а милион е виждал само в турски лири, на екскурзията в Истанбул преди 10 години… На всичкото отгоре успоредно с мен е въртял още 47 любовни връзки във фейсбук. Измамените от Гошето направихме даже фейсбук страница „Пазете се от този мъж!”

Аз по това време написах и 10-те  фейсбук заповеди, като заради Гошето първата още гласи: Не вярвай на лъжепророци и фалшиви профили! Има и още: Ако имаш два лайка, дай единия на ближния си. Напиши коментар, и ще ти се отговори. Не кради статуси, не пускай фалшиви снимки, не пожелавай френдките на ближния си.

3.    Политиката

Освен, че съм красива и добра, съм активна и политически. Ама много. Сигурна съм, че ако от някоя голяма световна медия ми прочетат политическите коментари, веднага ще ме вземат на работа. Ето, сега покрай кризата с бежанците съм направила страница: „Да спасим България от ислямската напаст”. Като я лайкнете и се чува химнът, страхотна е! Има и едни малки сърчица горе в дясно при мечетата, ама само ако се вгледате добре, ще ги видите. Дискретни са, че темата е сериозна. И страшна една такава.

Мен много ме е страх от сирийците. Затова съм направила още една страница: „ Махнете ги тия бежанци, парите са си наши!” Така де, какви са тия араби, дето идват? Аз разбирам, като ще са бежанци, поне да са красиви. Високи, руси, с трапчинка на брадичката… Толкова ли е трудно да пратя полиция на границата и да ги разпределят още там – красивите и богатите у нас, грозните и бедните – в Турция.

Искам да предупредя всички свои фенове в Карлово и Казанлък – не пускайте сирийци там, защото вие сте пазителите на българските рози! Ами ако сирийците ги изядат? Щото те щом са канибали, едни рози ли ще им се опрат? И въобще, крайно време е да се реши проблемът със сирийците, ама истински, по държавному, да ги скрият някъде по затворите, че толкова мизерия не ми се гледа. Само ми загрозяват стената. А и целият фейсбук само с тия сирийци се занимава и никой не ми лайква снимките. А аз толкова се старая.

Вчера се снимах даже докато бях на йога. Направих шпагат, с лявата ръка си докоснах осмата чакра около хипоталамуса, а с дясната направих фигура „лебед плува в бурно езеро”. И въпреки това успях да се щракна, че и веднага да постна. С палеца на крака. Голям успех, ама само 200 лайка събрах. Мизерна работа. Да ги разкарат тия бежанци, че да можем пак да си говорим нормално, да си постваме сърчица и музичка и да си лайкваме снимките.