Миле Китич с версия на “Кажи ми като мъж“

16
Добави коментар
Meloman.bg
Meloman.bg

Традицията повелява всяка добра песен на балканите, превърнала се в хит в някоя от държавите, да обиколи в съответните местни версии и останалите. Има доста примери, в които една и съща мелодия може да бъде чута с различен текст в Гърция, България, Сърбия, Румъния.

Харесай страницата ни във Facebook

И докато преди, версии се правеха без да се спазват нормите, то днес почти всички уреждат авторските им права. И правилото родния поп-фолк да черпи вдъхновение от съседите вече от години не е в сила.

Най-мултиплицираните мелодии са на песни на Андреа, Глория и Азис. Те имат свои версии на сръбски, румънски, албански…

Но пък това помогна на родните изпълнители да станат популярни и при съседите и да бъдат канени на участия там, като Андреа бе удостоена и с наградата „Белградски победител“. Тя бе поканена и от своя сръбски колега Cvija да запишат парчето „Pozovi me“, което успя да събере близо 4 милиона гледания в YouTube.

Галена също участва в такъв проект с MC Stojan, а песента „Vatreno, vatreno“ също отбеляза близо 4 милиона гледания.

Та най-пресният пример за популярна балканска мелодия е песента на големите Василис Карас и Пантелис Пантелидис, който е и автор на музиката. „Gia Ton Idio Anthropo Milame“ се появи през 2012 г., а у нас успя да се превърне в един от хитовете на лято 2013 г. под заглавието „Кажи ми като мъж“ в изпълнение  на Тони Стораро и неговия син Фики. Българският текст е дело на Диян Георгиев.

За Фики песента бе успешен старт в кариерата, а с последвалият хит „Кой“ в дует с Галена, успя само да се затвърди.

Мелодията продължава да се популяризира към страните от бивша Югославия в изпълнение на Миле Китич. Парчето „Rat srca“ бе представено в Grand Show по TV Pink и бързо набира скорост. Сръбският текст е дело на съпругата на певеца Марта Савич. Песента е част от новият, 31-и албум на емблематичния сръбски изпълнител – „Nokaut“. Клипът към заглавната песен пък бе презентиран вчера.

Гласувайте ТУК за любимите си поп-фолк песни!

Коментари

коментар(а)