10 природни феномена, за които няма да повярвате, че съществуват

1
Добави коментар
tribali.info
tribali.info

Съществуват множество природни феномени, които изглеждат така, сякаш не би трябвало да съществуват, пише Viral Nova.
От огнени торнада до светещи гъби – приложените по-долу изображения са съвсем истински. Можете да срещнете всяко едно от явленията на живо, макар че това вероятно не е най-лесното нещо на света.
/виж снимките/

Огнено торнадо – огнени вихрушки, които могат да се образуват, когато силната жега и мощните ветрове се съчетаят в едно. Подобни структури засмукват горящите останки и възпламенимите газове.

Червен прилив – природен феномен, познат още като цъфтеж на водораслите. Той прави водата яркочервена през деня. В Южна Калифорния например този червен прилив се предизвиква от фитопланктона Lingulodinium polyedrum.

Светещи гъби. Срещат се по някои разлагащи се дървета. Синьо-зеленото сияние се дължи на луцеферазата – оксидативен ензим, който излъчва светлина, когато си взаимодейства с луциферините (клас хетероциклични луминофори в някои организмите, които предизвикват биолуминесценцията).

Колонообразен базалт. Когато гъстата и гореща лава започва да се охлажда бързо, се образуват контракции, които довеждат до формирането на колони. Размерът им зависи от скоростта на охлаждане. Понякога колоните са шестоъгълни. Често обаче се образуват и многоъгълни.

Огнена дъга. Този природен феномен няма нищо общо нито с огъня, нито с дъгата. Нарича се така заради брилянтните пастелени цветове и пламъкоподобния си вид. Всъщност, това е ледено хало, образувано от ледени кристали в перестите облаци. То е толкова голямо, че арката изглежда така, сякаш е успоредна на хоризонта.

Хабуб. Силен вятър и пясъчна буря в северните и централните части на Судан, особено около столицата Хартум, където средният брой на пясъчните бури от този тип на година е 24.

Вимеобразните облаци. Все още не е ясно как точно се образуват. Те обаче са предвестници на силни гръмотевични бури.

Дъговидна кора на Eucalyptus deglupta. Едно дърво, по-известно като Дъгоцветен евкалипт или Евкалипт от Минданао. Среща се на островите Нова Британия, Нова Гвинея, Серам, Сулавеси, и Минданао. Отличава се с необичайната си кора. Парчета от външния пласт й се обелват по различно време през годината, оголвайки вътрешния светлозелен пласт. По-късно, със съзряването си, кората преминава последователно през син, виолетов, оранжев и накрая кафяв тон.

Вертикални светлинни колони. Феномен, образуван от отражението на светлината от ледените кристали.

Сините дупки представляват вертикални пещери. Срещат се из много кътчета на света, включително Бразилия, Бахамите, Австралия и Египет. Най-дълбоката е в Италия (392 м).
 

04-03-2014 г. 11:08 ч. | прочетено: 480, коментари: 0 |