Д-р Антон Тодоров: Какво трябва да знаем при лечение на хемороиди?

2
Добави коментар
danchomancho
danchomancho

Д-р Антон Тодоров: Какво трябва да знаем при лечение на хемороиди? 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Консултация с д-р Антон Тодоров във връзка с лечението на хемороиди. Няколко важни неща, които трябва да се знаят.

Много хора неправилно се страхуват или срамуват да признаят, че имат проблеми като кървене и болка при изхождане.

При лечение на хемороиди пийте повече вода!

Нерядко се колебаят и отлагат да отидат на лекар, в резултат на което състоянието им може да се развие в неблагоприятна посока и да доведе до неприятни усложнения.

При нетипично чувство за дискомфорт, сърбеж, парене или прокървяване при изхождане най-честата причина са хемороидите.

От тях страдат предимно мъже, но не се заблуждавайте – нерядко хемороиди се проявяват и при жени на различна възраст, по време на бременност или след раждане.

Лечението им е въпрос, който интересува повечето хора, поради естеството за заболяването и чувствителността на засегнатата зона. Немалко свързват състоянието непременно с оперативното лечение.

Д-р Антон Тодоров

Д-р Антон Тодоров опровергава това схващане. Факт е, че в начален стадий и при навременно потърсена квалифицирана помощ лечението може да включва единствено подходяща диета, веноточни медикаменти и локално приложение на кремове и свещички, което дава възможност за сравнително бързо и безболезнено лечение.

Дори и поради някаква причина да сте пропуснали най-ранните симптоми и да са се получили усложнения, това пак не е основание да се притеснявате от хирургическа намеса. Всеки случай е строго индивидуален. Специалистът подчертава, че има и други методи, които могат много ефективно да заместят оперативното лечение.

Един от методите за амбулаторно лечение на хемороиди се нарича „еластично лигиране”.

Прилага се, ако хемороидалната болест протича с кървене и неголям пролапс. Състои се в поставяне със специален вакуумен апарат на много стегнат латексов пръстен в основата на хемороидалния възел за прекъсване на кръвоснабдяването му.

В резултат той се „свива“ и отпада. Д-р Тодоров обаче обръща внимание, че има и други подходящи методи като склеротерапия, която се основава на инжектиране на специфична субстанция в зоната над хемороидалния възел, за да се фиксира правото черво към подлежащата мускулатура, или пък инфраред коагулация, с помощта на инфрачервена светлина. Принципът и на двата метода е подобен.

Оперативните методи са крайният вариант на лечението на хемороиди.

Малко са пациентите обаче, за които е невъзможно да се излекуват амбулаторно, така че е излишно да се притеснявате. Най-доброто лечение се основава на опита и комбинирането на различни методи.

Все по-добри резултати се постигат с използването на модерни електрохирургични уреди и които често обезсмислят болничното оперативно лечение. А това е добре дошло за пациента, тъй като спестява време, болка и води до сравнително бързо излекуване на хемороидите.

Не предприемайте самолечение! Това крие риск от фатално забавяне на правилната диагноза при редица сериозни заболявания, протичащи под маската „хемороиди“ – най-често улцерозен проктоколит, болест на Crohn, полипи и рак.

При кървене след изхождане се обърнете към хирург-проктолог за изследване – аноскопия или сигмоидоскопия. Причината за кървене или дискомфорт трябва да бъде установена без съмнение!

Вижте още за хемороидите и:

Д-р Антон Тодоров: Режим на хранене и диета при хемороиди
Д-р Антон Тодоров: Хемороиди. Трябва ли да се страхуваме от тях?

–––––––––––
* д-р Антон Тодоров, дм е специалист по коремна и колорекатална хирургия. Преподавател в Медицински Университет – Пловдив. Занимава се с диагностика, оперативно и неоперативно лечение на заболявания на дебелото и правото черво.

ВАЖНО: Ако публикацията Д-р Антон Тодоров: Какво трябва да знаем при лечение на хемороиди? ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!