В околностите на Керамоти

2
Добави коментар
webmotionseo
webmotionseo

Начало / В околностите на Керамоти
В околностите на Керамоти
Остров Тасос

Най-близкият до българската граница гръцки остров – о. Тасос се намира едва на няколко километра на юг от Керамоти (Keramoti). Далеч от шума на големите тълпи, островът е популярен предимно сред българските и румънски туристи, въпреки близостта си до международното летище „Александър Велики” на Кавала. Известен още като „Емералда на Егейско море“, Тасос притежава невероятна природа и съхранява в себе си хилядолетна гръцка история. Върху купола на вулканичния остров се намират останки от праисторически селища, раннохристиянски базилики, изградени върху руините на старинни храмове, реликви на класически и древни епохи, древни църкви и десетки малки храмове зад ландшафта, което въпреки недостигът на привлекателни плажове прави Тасос една от най-значимите туристически дестинации в гръцка Македония. Пътуването до острова отнема едва 30-минути с ферибот от Keramoti. За допълнителна информация, моля кликнете на тук.

Река Нестос

Идеално за търсачите на приключения, устието на река Нестос (Места) се намира на 4 километра на изток от Керамоти. Кипящата от живот екосистема, с голямо богатство от флора и фауна, е намерила своето място сред петте най-важни влажни зони в Европа. Благоприятните климатични условия, реката, както и местността и релефът са спомогнали за процъфтяването на различни екосистеми, обитавани от повече от 150 вида животни. Голяма част от флората и фауната не може да бъде видяна в никоя друга част на Европа. Делтата на Места е дом на диви кози, мечки, вълци и чакали. Лонгозната гора Коджаорман е истински рай за почитателите на екотуризма със своето богатство от растителност и редки животни и птици. От Неа Карвали до река Нестос са пръснати шест лагуни, представляващи комплекс от блата и езера, които осигуряват подслон за прелетните птици. Омайно красивата делта на реката е дълга 27 км и е местообитание за корморани, фламинго и чапли, както и за повече от 200 други фигуриращи в червената книга на застрашени от изчезване птици в Европа. Интерес за почитателите на екотуризма представлява и ждрелото на река Нестос, намиращо се в долното й течение и простиращо се на повече от 20 километра. Разположено е в близост до магистралата „Егнатия Одос” на 30-на километра от Keramoti и на 15-на от Ксанти, близо до село Токсотес. Любителите на природата имат възможността да се насладят на европейската пътека Е6, да откриват диви редки цвета или да се спуснат с кану или каяк надолу по реката. Диви коне могат да се видят по-навътре в гората.

Хрисуполи

В близост до летището на Кавала и река Нестос е разположен Хрисуполи – културен и финансов център на околия Нестос, намиращ се на 14 километра от Керамоти. В града има клонове на всички главни гръцки банки, хранителни магазини (Карфур, Лидл, Масутис), офиси на гръцки мобилни оператори и др. На чист въздух можете да се насладите в разположените в богатата на гори планина Лекани села, като разходките из непокътнатата дъбова гора са задължителни. Дарете на сетивата си спокойствие и наслада от невероятните изображения и аромати в околността.

Кавала

Ако сте на почивка в Керамоти (Keramoti), не пропускайте да посетите Кавала, наричан ще малкото Монте Карло, е столицата на едноименната префектура и изключително живописен, с амфитеатрално разположение град. Акведуктът Камарес е символът на града, изграден от римляните и през XVI в. реконструиран от Сюлейман Велики. Част от очарованието на града са забележителностите мостът Камара, средновековната крепост, турската сграда Имарет (луксозен хотел в наши дни), подчертано ориенталския град Панагия, градското хале, старите тютюневи складове, градските музей и библиотека, църквите св. Панталеймон и Панагия и др. Допълнителна информация можете да намерите тук.

Ксанти

Макар и неголям, Ксанти е живописен и богат на история и традиции град, с амфитеатрално разположение в южните части на Родопите. Център е на префектура Ксанти, намираща се в областта на Тракия и Източна Македония, а населението се състои почти по равно от източно православни гърци и помаци. Преминаващата през града река Косинтос го разделя на две части. Основна атракция са калдаръмените улички на Стария град, приютяващи импозатин къщи на успешни търговци на тютюн от XVIII в. – обаятелна смесица от ориенталски стил и неокласицизъм. Заедно с живописните площадчета и византийските църкви тези къщи напомнят за атмосферата на Стария Пловдив и образуват нещо като открит музей.   Има данни, че Ксанти съществува още от VІІІ в. пр. Хр. Възниква като малко селище и е свидетел на преломни исторически периоди в Тракия като етнически конфликти, плячкосвания, войни, бедствия и др. През Балканската война за кратко време попада в границите на България, но е присъден на Гърция след края на Първата световна война.

 

 

Още за околностите на Керамоти