Най-богатите жени в света

2
Добави коментар
vassilena
vassilena

Някои от най-богатите жени в света са наследили семейно благосъстояние, други са наследили богатите си съпрузи. Някои се занимават с филантропия, други увеличават сами наследеното богатство.

Най-богатите жени на света имат интересни биографии. Сред тях няма „селф-мейд“, повечето са получили богатство, предавано от поколение на поколение, или са наследили покойните си съпрузи. Някои са съумяли да увеличат благосъстоянието си, други губят битката с наследници и роднини.

Такъв е случаят с Лилиан Бетанкур – 34,5 милиарда долара

 

 

Лилиан Бетанкур е основният акционер на Л`Ореал козметикс. Компанията е основана от баща й, Лилиан от 12-годишна работи, лепейки етикети по готовата продукция. Тя наследява компанията след смъртта на баща си.
През 2010 името на Бетанкур беше замесено в мащабен политически скандал около финансирането на кампанията на тогавашния президент Никола Саркози.
През 2011 скандалът вече е с пикантен вкус – оказва се, че компаньонът на дамата, 20-години по-млад от нея, е източил 993 милиона от сметките й. Дъщерята на Лилиан започва битка за  попечителство. Старата дама саркастично коментира, че не е загубила ума си и добавя: „Ако дъщеря ми се заеме с мен, ще угасна”.
Накрая имотите и наследството на мадам Л`Ореал минават под попечителството на дъщеря й Франсоаз и двамата й внуци.

Жаклин Багър Марс – 20 милиарда

 

Тя е наследницата на империята за шоколадови десертчета Марс – най-голямата в света. Жаклин дели компанията с двамата си братя. Тя е завършила антропология и има две деца.

Сузане Клатен – 17,4 милиарда

 

Фрау Кларен е най-богата жена в Германия и най-големият акционер в Алтана – гигант в химичната и фармацевтичната промишленост. По времето, когато Клатен влиза в борда на директорите, компанията започва да се конкурира на световните пазари. През 2006 компанията продава активите си, а през 2009 Сузане изкупува почти всички налични дялове.

Абигейл Джонсън – 17,3 милиарда

 

 

Абигейл Джонсън е президент и главен изпълнителен директор на Фиделити инвестмънтс, най-голямата инвестиционна фондова компания в Америка, която управлява 1 трилион долара. Компанията е основана от дядо й, а баща й е в сегашния борд на директорите. Абигейл е завършила история на изкуството в колежите „Хобърт“ и „Уилям Смит“ и MBA в Харвад. Започнала като анализатор и портфолио мениджър, Абигейл бързо си пробива път до директорския пост.

Ан Кокс Чембърс – 15,5 милиарда

 

 

Ан Кокс Чембърс е поредната американка в списъка. Тя е наследница на Кокс Ентърпрайсиз – медийна империя, построена от баща й. Но тази корпорация не е достатъчна за амбициите на Ан. Тя е и посланик на САЩ в Белгия и директор в борда на Кока-кола.
Кокс Ентърпрайсес притежава Кокс Комюникейшънс, няколко вестника, телевизия и радио станции.

Лорийн Пауъл Джобс – 14 милиарда

 

Лорийн Пауъл Джобс е съ-основател на Теравера – компания за био храна. Също така е в борда на директорите на Ачива. След смъртта на съпруга си, Стив Джобс, през 2011, тя придоби 7,3% от компанията Уолт Дисни и дялове на стойност 38,5 милиона от Епъл. Форбс я класира сред най-влиятелните жени на планетата заради политическото й влияние, богатство и филантропия.

Йохана Квант – 12, 8 милиарда

 

Йохана Квант е основният акционер в BMW и член на борда на супервайзорите. Квант става основен съдружник след смъртта на мъжа си Херберт, който спасява BMW от банкрут. Йохана е започнала като секретарка в службата на Херберт, после става негова лична асистентка, а накрая и съпруга. Квант е майка на спомената по-горе Сузане Клатен.

Миуча Прада – 11,1 милиарда

 

Миуча е човекът зад луксозната марка Прада. Компанията е основана от дядо й Марио Прада. Миуча започва работа за компанията през 1978 като дизайнер на дамски чанти. Тя разширява обхвата на фирмата, разработвайки конфекция и мъжки дрехи. През 1992 създава Миу Миу – не толкова скъпата линия дрехи и обувки, базирани върху нейния собствен гардероб.

Шарлен де Кавало-Хайнекен – 10,4 милиарда

 

Шарлен де Кавало Хайнекен е изпълнителен директор в Хайнекен Холдингс. Тя наследява състоянието си от баща си през 2002 и продължава да ръководи създадената от него компания. Хайнекен е третият по големина в света производител на бира, а Шарлен де Карвало Хайнекен е една от най-богатите жени в Британия и най-богатата личност с холандски паспорт.

Маргарита Луи Дрейфюс – 8,1 милиарда

 

 

Маргарита Луи-Дрейфюс по баща Богданова е родом от Ленинград.  Тя е гражданка на Швейцария и най-богатата рускиня в света.
Председател е на борда на „Луи Дрейфюс груп“.
Наследява поста и компанията след смърта на съпруга си през 2009, също така е собственик на футболния клуб Олимпик дьо Марсей. Тя прави редица промени в компанията мъжа си, което само повишава богатството и мощта на фирмата.