Филъри за запълване на бръчки – колаген и хиалуронова киселина – Пластична хирургия д-р Ангел Енчев

5
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Запълване и заглаждане на бръчките чрез използване на вещества – филъри (Fillers), като колаген и хиалуронова киселина. Туширането на бръчките е част отгрижата за лицето, използвайки тези манипулации за поддържане на кожата и придаване на обем на части от него.

За заглаждане на бръчките, препоръчителна е употребата на вещества, които се резорбират от организма. За тази цел е необходимо апликациите да се повтарят през период от 6 до 8 месеца.  

Линиите на лицето, неговия обем и форма, могат да бъдат възстановени чрез поставяне на филъри. Ако искате да намалите бръчките и гънките по лицето си, естетичната процедура инжектиране на филъри е изключително подходящата. Филърите се използват и за уголемяване на устни, за подчертаване на контурите, за омекотяване гънките, а и за заличаване на някои белези. Резултатът е – по-гладко и по-младо лице. Цената за съответната естетична процедура се определя според третираната зона – чело, гневна бръчка, бръчки тип пачи крак, както и използваното вещество.

Филъри

Въздействието на гравитацията и времето предизвикват отпускането на лицето и образуването на дълбоки бръчки. Назолабиалните бразди, наричани и назолабиални бръчки, са резултат от това действие. Туширането на тези бръчки не можем да постигнем с парализата на мускулите, но можем да ги загладим, запълвайки ги с някакво вещество. Филъри се използват както за борба с бръчките, така и за увеличаване на устни.

Забранява се бръчките около устата да бъдат третирани с ботулинов токсин (ботокс), тъй като това може да доведе до обездвижване на устата. За сметка на това, е възможно третиране с пълнеж в рамките на устната като по този начин едновременно се предлага и едно чаровно излъчване на самата уста.

Тези вещества, в зависимост от времетраенето на престоя им в тъканите, се разделят на временни и постоянни. Използването на постоянните средства не е препоръчително,макар че в миналото тяхната употреба бе много честа, тъй като се увеличава рискът от възникването на злокачествени образувания. Типичен представител на тази категория е течният силикон, чието приложение днес е забранено поради множеството усложнения, настъпили в резултат от използването му. Материали от междинна категория, каквито са смески на хиалуроновата киселина и микроскопични стъкълца, имаха по-продължително действие, но и те вече се избягват поради съобщени случаи на злокачественост.

Препоръчителна е употребата на вещества, които се резорбират от организма. За тази цел е необходимо апликациите да се повтарят през период от шест до осем месеца.

Колаген

Колагенът обикновено се добива от едър рогат добитък. Поради тази причина, макар че производството му е абсолютно контролирано (в затворени ферми с абсолютно здрави животни), пациентите и лекарите са много предпазливи в прилагането му след появата на болестта „Луда крава“.

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина е веществото, което днес основно се използва за заглаждането на бръчките. Това вещество присъствува на пазара с различни търговски наименования и с различна концентрация. В зависимост от случая, при по-повърхностните бръчки се използува по-разредена хиалуронова киселина, докато при по-дълбоките – по-концентрирана.

Хиалуронова киселина се използва за устни, бръчки, обем и скули. Третирането на бръчките и сенките под очите има добър ефект при инжектиране на хиалуронова киселина, както и при уголемяване на устните.

Кожата съдържа 70% вода, което количество съставлява 25- 35% от водата в организма ни. Това съотношение варира в зависимост от нуждите на тялото, на което кожата „отпуска“ от резервите си в случай на нужда. Хиалуроновата киселина е отговорна за запазването на влагата в кожата. Заедно с нея „Работят“ и други вещества, които поглъщат и задържат влагата в хидролипидния слой и образуват т.нар. NMF (Natural Moisturizing Factor) – естествен хидратиращ фактор. С напредване на възрастта драстично намалява синтезът на хиалуронова киселина и в същото време се ускорява разграждането й. Вследствие на тези процеси кожата губи тонуса си, обезводнява се и повяхва, появяват се фини линии и бръчки.

Естественото съдържание на хиалуронова киселина в организма зависи от много фактори. Важно значение има и вътрешният прием на някои витамини и минерали – магнезий, желязо, цинк, аскорбинова киселина и други. При недостиг или излишък на тези вещества синтезът на хиалуронова киселина намалява и се влошава качеството й.

 

Правилният избор за премахването на бръчките трябва да бъде определен от специалист, който владее нормалните методи, защото те не са взаимозаменяеми и за различните видове бръчки са различни. За пръв път борбата с бръчките започват американските естетични хирурзи. Началото е с колаген, който е една от основните съставки на кожата. След идването на процедурата в Европа, започва широка употреба на какви ли не продукти с крайна цел – премахване на бръчките. Като се започне от конци, направени от котешки черва, мине се през различни видове пластмасови микросфери, разтворени в гел и се стигне до златни нишки. През последните няколко години има голяма еволюция на продуктите за инжектиране. Вече са резорбируеми, неалергизиращи и по-толерантни към кожата. Най-голям дял в това отношение имат продуктите на базата на хиалуроновата киселина, които стават все по-многобройни. Преди да предприемете каквото и решение за премахване на бръчките – консултирайте се със специалист!