Кога се роди Месията Исус?

1
Добави коментар
pentecost
pentecost

Исая 9:6: “Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; И управлението ще бъде на рамената Му; И името Му ще бъде: Чуден (Чудо), Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира.”

Ето че минаха рождественските празници, когато повечето християни отбелязват (неправилно) раждането на Исус на 25ти декември. С тази статия ще дам сравнително кратко и ясно обяснение, вървейки по Библията, кога всъщност се е родил Исус Помазаника.

Най-напред, за да можем да определим рождената дата на Йешуа (Исус), трябва да се обърнем към книгите от Стария Завет – Танак. От него научаваме, че свещениците били разделени на отряди, които служели в храма и това служене преминавало по наследство.

Дотук добре, но да видим какъв е бил редът на отрядите при свещениците и в кой месец кой отряд е служил в Йерусалимския храм. Нека прочетем най-напред в 1 Летописи 6-10,18-19:

„И секретарят Семаия, Натаналовият син, който бе от левитите, ги записа в присъствието на царя, на първенците, на свещеника Садока, на Ахимелеха, Авиатаровия син и на началниците на бащините домове на свещениците и на левитите, като се вземеше един бащин дом от Елеазара и един от Итамара. А първият жребий излезе за Иоиарива, вторият за Едаия, третият за Харима, четвъртият за Сеорима, петият за Мелхия, шестият за Меиамина, седмият за Акоса, осмият за Авия… двадесет и третият за Делаия, и двадесет и четвъртият за Маазия.Тоя беше редът на служението им, според който да влизат в Господния дом, по наредбата дадена им чрез баща им Аарона, според както му бе заповядал Господ Израилевият Бог.”

Преди да продължим нататък, нека направим една бърза справка за еврейските лунни месеци, които са: Нисан, Ияр, Сиван, Тамуз, Ав, Елул, Тишри, Хешван, Кислев, Тевет, Шват, Адар.

Оказва се, че отрядите са двадесет и четири. Авиевият отряд е бил осми по ред. Авиевият отряд е застъпвал службата в храма от средата до края на месец Тамуз (средата на юли).