Земеделският министър: Боята за яйца е безвредна, агнешкото е на ниска цена

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: кадър Нова ТВ

На българския пазар има много малко вносни козунаци. Козунакът от фурната няма как да е вносен, каза министърът на земеделието Десислава Танева в „Събуди се“ по Нова ТВ.

 

Що се отнася до това опасни ли са боите за яйца, Танева заяви, че е-тата в тях са безопасни. „Те служат за боядисване, а не за консумация. Боята е безвредна”, подчерта тя.

 

Министърът каза още, че в този период на годината Агенцията по безопасност на граните работи на пълни обороти. „Планирани са засилени проверки. За последните три месеца са конфискувани над 52 тона храни, която не е негодна, а без съответните документи за произход и качество. И до днес камиони с животни се конфискуват”, посочи тя.

 

„Цената на изкупуване на българското агнешко е по-ниска тази година. Основният проблем е, че фермерите са малки и незадружни. Агнешкото е от месата с минимален внос, основно около 8-10%. Да, вносното е по-евтино, но българското е с несравним вкус“, обяви Десислава Танева.

 

„Трябва да се отбележи, че тази година цената на всички храни е по-ниска. За сметка на това минималната заплата и пенсиите се увеличиха. Правителството даде и пари за Великден на най-бедните пенсионери, с които си мисля, че те ще могат да си позволят вкусно българско агнешко“, коментира министърът на земеделието и храните.