На къмпинг в Шкорпиловци. Там където свършва асфалта и започва гората

1
Добави коментар
balcondelmundo
balcondelmundo

На къмпинг в Шкорпиловци. Там където свършва асфалта и започва гората

Категория: Почивки

Шкорпиловци, плаж, палатка, къмпинг

Малката Принцеса Пътешественица и мама, на плажа в Шкорпиловци

Българското Черноморие за мнозина е 378 км крайбрежна ивица, състояща се от претъпкани с хотели и бетонна инфраструктура градове и курорти, шумни заведения и плажове на концесия. Но въпреки че са останали малко, все още има девствени местенца, предлагащи възможност за къмпинг сред дивата природа. Едно от тях е Шкорпиловци. Въпреки че в последните години, това малко черноморско селище се застрои с хотели и започва да заприличва все повече на посредствен морски курорт, все още е останала малка част в южната му част, там където завършва асфалтовата крайбрежна алея и започва гората, където любителите на къмпингуването под небето могат да разпънат своите палатки. Озовавайки се на такова място за пръв път, човек може да изпита много смесени чувства, но с всяка изминала минута осъзнава какво е изпускал до сега. Старите къмпингари, прекарали седмици, дори месеци под небето, не биха заменили лятната почивка на палатка, дори пред 5-звездно изкушение на лъскав хотел. И защо да го правят? В гората могат да се разхождат боси, по бански, без да се съобразяват с какъвто и да било „дрес код”, да си приготвят сами ароматни свински ребърца на барбекю, а вечер в приятелска компания да си говорят под звездите край лагерния огън. Малката Принцеса Пътешественица също преживя това незабравимо приключения. Озовавайки се на такова място за първи път, всичко случващо се около нея, беше много интересно. Веднага след пристигането в гората край Шкорпиловци, в малката й главичка изникна въпроса… Какви са тези малки къщички между дърветата? Разбира се ставаше въпрос за палатки. На където и да се обърнеш виждаш десетки, малки и големи платки, наредени една до друга, формиращи малки биваци. Тези компании, предпочели да са близо до морето, са разположели своите палатки на самия плаж.

Палатки в гората на Шкорпиловци

Няма по приятно чувство от това да се одпуснеш в люлеещ се хамак, под сянката на гъстите дървета в горещ ден.

След като се настани във своята палатка, малката Принцеса Пътешественица се отправи към плажа, едно от любимите и места по време на летните горещини. Ето го и него, плажа в Шкорпиловци. Пред очите и се открива дългата 8 километрова плажна ивица, не много широка, но като се има предвид липсата на тълпи от хора, предостатъчна за да се разположи спокойно дори голяма компания.

Една от най-големите комании, разположила своите палатки на самия плаж.

Прекрасната плажна ивица на Щкорпиловци

Плажът е живописен, с много пясъчни дюни. В южната му част се виждат скали, а отзад зелената гора.

Пясъчните дюни на плажа в Шнорпиловци

В южната част на плажа в Шкорпиловци има скали, подходящи за гмуркане

Липсата на постройки и шумни заведения, благоприятства за пълноценната почивка. На този плаж се чувстват еднакво комфортно, както любители на водните спортове, така и рибарите и семействата с деца. Ако имате домашен любимец, не трябва да се притеснявате от това да го пуснете да се разхожда свободно. Част от компанията на малката Принцеса Пътешественица бе златистият Голдън ретрийвър – Слай. Дружелюбния косматко се радваше на водата дори повече от малката му приятелка.

Верният другар Слай, за който морето е блаженство в летните горещини

Приятелската компания на малката Принцеса Пътешественица, препичаща се под топлото слънце

След дългия горещ ден, плажът постепенно започва да се обезлюдява и всички се отравят към своите лагери в гората. Миризма на пушек от запалените барбекюта се разнася из въздуха. Гъстите клони на дърветата създават приятна прохлада и с настъпване на нощта става все по-прохладно, и по-прохладно. Постепенно гората се превръща в малко селце. Весел смях и музика огласяват цялата околност.

Вкусно барбекю

Върху барбекюто вече се изпичат вкусни пържоли и зеленчуци, от които миризмата във въздуха става неустойма, особено след дълъг ден прекаран на плажа. След вкусната вечеря всички се събират около лагерният огън на сладки приказки. Небето е ясно и осеяно с милион звезди.

Около лагерния огън

След дългата игра, дали от умората, дали от интереса какво е да се спи в палатка, малката Принцеса Пътешественица се отправи сама към своите покой. И след по-малко от 5 минути, тя вече е в страната на сънищата. Тази романтична обстановка и чувството за свобода е нещо което няма как да се изживее в хотелски комплекс. На къмпинг човек се чувства по близко до природата, нещо което мнозина сигурно са забравили, но което може да си припомнят, било то и за ден.