Абразио – ерозия на роговицата на окото

5
510
Добави коментар

Известно също като

Одраскване на роговицата на окото

Симптоми

Усещате, сякаш имате нещо в окото си, което не можете да извадите, силно зачервени очи, размазано зрение, болка или парене, чувствителност към светлината, мускулни спазми около окото.

Описание на състоянието

Абразиото на роговицата на окото представлява драскотина по предната част на окото, наречена роговица. Дори много малки драскотини на роговицата могат да бъдат много болезнени. Попадане на чуждо тяло в окото, одраскването на окото или оставане с контактните лещи по-дълго от предписаното могат да причинят абразио на роговицата. За щастие, абразиото на роговицата на окото обикновено не е особено сериозно състояние и преминава бързо от и само себе си.

Какво да очакваме

Малките драскотини по роговицата обикновено се възстановяват напълно от само себе си 1 или 2 дни след нараняването. Абразиото, засягащо по-голяма повърхност от роговицата може да се нуждае от повече време за лечение. Нараняванията, които проникват по-дълбоко в окото като например такива от заседнали малки метални частици в окото са по-сериозни и могат да отнемат доста повече време, за да се излекуват.

Рискови фактори

Работа или хобита, които излагат очите Ви на риск от попадане на малки частици в очите, увеличават риска от абразио на роговицата.

Интересен факт

Абразиото на роговицата се случва много често, така че не може да се определи точната честота. Не представлява риск, освен ако не бъдат засегнати слоевете на окото под роговицата.

Лечение

След като прегледа очите Ви, лекарят ще премахне всички чужди тела, ако има нужда. Може да Ви предпише обезболяващи очни капки, за да се успокои болката. Обезболяващите перорални медикаменто, които са без рецепта, също може да помогнат. Лекарят може да предпише и антибиотични капки, които да си поставяте у дома. Ако носите контактни лещи, лекарят може да Ви посъветва да не ги носите, докато окото Ви не се възстанови напълно.

Как да се предпазим сами

Ако дразнителят е малък като например частица прах или боклуче, опитайте да измиете окото с чиста вода от чешмата. Изкуствените сълзи, които не се по лекарско предписание или обезболяващи медикаменти като например ацетаминофен могат да помогнат за намаляването на болката. Носенето на слънчеви очила също може да помогне.

Кога да посетим лекар

Потърсете лекар, ако имате нещо в окото си и не можете да го извадите.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар Колко сериозна е травмата на окото ми?Ще се отрази ли на зрението ми?Колко време ще отнеме да се възстановя?Какво да направя, за да предотврати това да се случи отново? Как се диагностицира

Лекарят ще прегледа очите Ви за признаци на нараняване на роговицата. Може да прегледа очите Ви със специална синя светлина, която улеснява откриването на абразио. Може да използва упояващи капки за улесняването на прегледа. Не забравяйте да кажете на доктора си, ако имате някакви проблеми с очите си, включително и глаукома. Също не забравяйте да кажете на доктора си, ако имате алергии.

Влошаване на състоянието

Триене или разчесване на окото.

Знаете ли че В САЩ повече от 65,000 работници получават нараняване на окото и одраскване на роговицата всяка година. По-голямата част от тях не са носили специални очила за протекция на очите. Лекарите вече не препоръчват носенето на превръзка за очи при одрасквания на роговицата.Веждите и миглите имат функция да предпазват очите от попадането на малки частици в тях. Спешна помощ

Потърсете медицинска помощ незабавно, ако:

 имате болка в окото, която не изчезва или имате промени в зрението си; нараните окото си, докато боравите с предмети и съоръжения и има вероятност малки частици от желязо, дърво или други материали да са попаднали в окото; имате чуждо тяло, което е забит в окото; слънчевата светлина или стайната светлина причиняват силни болки в очите; болка в очите, продължаваща повече от няколко часа; очите Ви са били изгорени от химически вещества или топлина; окото Ви кърви и не можете да спрете кръвотечението; имате гадене или имате главоболие, съпроводено с болка в очите. Факт

4 от всеки 5 очни травми, дължащи се на трудова злополука, се случват при мъжете.

Вид на болестта

Спешно състояние.