Сортови семена на краставици Гергана – лидерът сред българските дългоплодни сортове

5
325
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Разфасовка / брой семена: 2 гр. (56 – 70 бр. сортови семена на краставици Гергана има в едно пакетче).
Норма за сеитба: При ранното сеене от 150 до 180 грама на декар, при средното и късното от 180 до 200 грама на декар.
Реколта: –
Период на сеитба: Ранно сеене от 25 до 30 март, средното е от първите априлски дни до 20 май, късното от 25 юни до 5 юли.
Период на разсаждане: –
Схема на отглеждане: По системата 80 – 120/20 – 40 см редово на опорна конструкция в оранжерии и на открито.
Вегетация: От 57 до 60 дена.
Характеристики на плода: Гергана е сорт с отличен вкус и много приятен освежаващ аромат. Плода на краставицата е тъмнозелен, притежава гланцирана повърхност, с рядко разположени брадавици, достигат размери от 28 до 30 сантиметра.

Сортовите семена на салатен сорт краставица Гергана са сред най-популярните и търсени артикули в богатия каталог със зеленчуци на нашия градински магазин Semenata.Shop. Те са винаги на разположение на всички настоящи, а и на бъдещите ни клиенти, които се интересуват от градинарство и зеленчукопроизводство.

Краставиците от типа Гергана у нас се гледат успешно в оранжерийни условия и при полското им производство навън.

Зеленчукът дава богати добиви при правилно обгрижване на посевите. Има изобилие от плод, който е тъмнозелен, с гланцирана повърхност, обсипана с малко на брой дребни брадавици и достига размери от 28 до към 30 сантиметра всеки.

Вкусът на краставиците български Гергана е свеж, сърцевината им е крехка, няма горчива жилка и е много сочна и вкусна, с приятен мирис на прясна краставица.

Голям плюс на Герганата е фактът, че тя има голяма степен на адаптация и на издръжливост спрямо промените в температурните и климатични условия в страната ни. Точно заради това краставици от сорта се гледат масово навсякъде у нас, независимо дали край морето, в поречията на реките, на по-високи планински райони, на север и юг, на изток и запад.

Българската Гергана спада към едногодишните растения.

Интересен факт за този зеленчук е, че появата му е регистрирана за пръв път преди хилядолетия на Азиатския континент. Краставиците са внесени на Стария континент много по-късно по време на завоевателните набези на Александър Велики, по-известен като Македонски.

Данните на производителя показват, че при ранното сеене на Гергана са Ви нужни едва от 150 до 180 грама сортови семенца за 1 декар. При средното и късното сеене количеството вече е от 180 до 200 грама сортови семенца за 1 декар.

Ранно сеене за разсади се прави в периода между 25 и 30 март, средното сеене е в периода от първите дни на април до 20 май, а късното сеене е в периода между 25 юни и 5 юли.        

Не бива да забравяме, че при гледането на краставицата от българския сорт Гергана, трябва да спазваме определени правила. Според тях трябва да използваме системата 80 – 100/ 20-40 сантиметра при средното и късното им гледане.

Вегетационният период на краставиците Гергани трае средно от 57 до 60 дни.

Зеленчукът обича топла и добре дренирана почва, обработени преди това с органична тор. Поливайте регулярно посевите и пазете от вредителите по зеленчука.

Българската краставица е идеална за направата на салата или гарнитура, както и за зимнина в буркани. Освен, че е вкусна, тя е и много полезна. Тъй като огромният процент съдържание на вода в нея и концентрацията на минералните соли и витамините в сърцевината и я правят особено подходяща за редица диети. Герганата се цени както и за диуретик, а и като ефикасно средство в козметиката.