Божидар Димитров: Левски е фалшив герой, Бойко е истински герой

3
846
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Васил Левски не е истински герой, той е раздут и напомпан от Иван Вазов – коментира историкът Божидар Димитров, по повод на разрастващия се скандал с охулването на революционера от Бойко Борисов.

„Истинският герой на България е не Левски, а далеч по-малко известния инж.Шевалас. Той е швейцарец и е строил пътища, железници и паркове. Ето той е съградил България. Днес това прави Бойко Борисов. Трябва да оценяваме какво постига и да го подкрепяме“, обясни алкохолизираният бивш директор на НИМ.

И подължи:

Само няколко години след Освобождението никой не е помнил Левски. Нито Бенковски, нито другите „балонджии“ на националното освобождение. Точно в този момент най-големият български писател Иван Вазов решава, че е време да се създадат национални икони, нещо като народни „супермени“, пред които да се кланяме.

Така се ражда „Епопея на забравените“. Забележете, че тя се нарича „на забравените“, посочва проф.Димитров. Иван Вазов сам признава, че тези хора са забравени и той пише, за да ги рестартира като исторически субекти.

Тъй като Вазов е най-големият български писател тогава, от Епопеята се раждат легенди, на които се кланяме и до днес, обяснява бившият директор на НИМ, известен също с откривателството на вампири, русалки и на мощите на Йоан Кръстител.

„Априлското въстание доказва колко бутафорен герой е Левски. То се вдига от Бенковски, който се опира именно на комитетите на Левски. И какво се получава – надигат се само няколко села в Подбалкана. Турците дори не ползват армията си за потушаване на бунта. Изпращат местните черкези и башибозук, и те бъзро се оправят с няколко стотин въстаници.“ – обясни професорът.

„Забележете, че извън тия няколко села, в останалата част на България дори не са чули за въстанието. В Русе българите си отварят дюкяните и търговията си върви. В Македония няма пукнала дори една пушка“.

„В същото време, Левски е изкаран едва ли не титан на освободителното движение, който съборил Османската империя. Това е абсолютна историческа недомислица, а Иван Вазов днес можеше да е сценарист на „Жената-чудо“ или на „Отмъстителите“, посочи историкът.

След което обясни кой е истинският герой:

Инж. Шевалас е роден в град Обон в Швейцария, умира на 22.10.1921 г., получил широко признание от обществото като голям художник на зелената украса, и е погребан заедно със своята съпруга – френската графиня Софи Бросард в Пловдив.

Шевалас е архитектът на зеленото строителство, основал първия парк-градина в България – Княжеската градина в Пловдив, положил началото на залесяването на хълмовете „Бунарджика” и „Сахат тепе”, засадил първите улични дървета в Пловдив по днешните булеварди „Руски” и „Иван Вазов”, залесил първата крайградска територия за отдих – Еленовата-дъбова гора на Острова, внесъл цветето хризантема в Близкия изток.