Камилското мляко помага при аутизъм?

1
141
Добави коментар
teokostov
teokostov

В продължение на векове камилското мляко е използвано с цел лечение от редица култури в Близкия изток и африканските общества. Съществуват доказателства, че полезните съставки в млякото от камила могат да повлияят благоприятно при хора с аутистично разстройство.
Изследване, публикувано в Национален център за биотехнологична информация, САЩ, през 2013 г. установява, че антиоксидантните ензими като глутатион (GSH) подобряват обичайното поведение, което се наблюдява при аутистични деца. Общоприето схващане е, че оксидатидативният стрес има пряка връзка с аутизма, а GSH може да помогне за предотвратяването на такъв стрес.

Повече информация за изследването можете да научите на: ncbi.nlm.nih.gov

Пациентски доклад, публикуван през 2013 год. в същата институция описва разказ на майка, чиито син е на 9 год. и страда от аутизъм. Аутистичното дете започва да пие по половин чаша камилско мляко на ден. При пациента се наблюдават симптоми като хиперактивност, загуба на внимание, затруднено общуване и невъзможност за самоконтрол. Според майката след започването на прием на камилско мляко детето показва подобрения в контракта с очите, в комуникацията с околните и контрола на емоциите. Малкият пациент започва да обръща повече внимание на уроците в училище, като дори се наблюдава подобрение на оценките.

Според майката е имало две седмици, в които заедно със синът й са били далеч от дома, поради което консумацията на камилско мляко е била преустановена. През този период е установена рязка промяна в държанието на детето, като дори се налага преместването му в специална, образователна класна стая. Ден след като детето възобновява приема на камилско мляко се наблюдава незабавно подобрение.

Повече за пациентския доклад можете да научите на: ncbi.nlm.nih.gov

Проучване, проведено между 65 деца с аутизъм показва, че е наблюдавано значително подобрение на показателите на всички участници, след започване на консумация на камилско мляко в продължение на 2 седмици.

Повече информация за изследването можете да научите на: ncbi.nlm.nih.gov

Много деца с аутизъм имат проблеми със други заболявания като диария или запек. Консумацията на камилско мляко би могло да има положителен ефект и при тези здравословни проблеми. Консумацията на мляко от камила подобрява храносмилането.