Ново изследване доказва, че Плутон трябва да бъде прекласифициран като планета

3
226
Добави коментар
setlans
setlans

Споделете с приятели

Причината, поради която Плутон загуби статуса си на планета не важи, според ново изследване на Университета на Централна Флорида в Орландо.

През 2006 г. Международният астрономически съюз (МАС), глобална група от експерти по астрономия, създаде определение за планета, според което тялото трябва да бъде с най-голяма гравитационна сила в орбитата си.

Тъй като гравитацията на Нептун оказва влияние на съседен Плутон, а той споделя своята орбита със замръзнали газове и обекти от Пояса на Кайпер, Плутон се оказа извън определението за планета. Но това е на път да се промени.

В ново изследване, публикувано в списание Icarus, планетарният учен от Университета на Централна Флорида Филип Мецгер съобщава, че този стандарт за класифициране на планетите не се подкрепя от изследователската литература.

Мецгер, който е водещ автор на изследването, преглежда научната литература от последните 200 години и открива само една публикация от 1802 г., която използва това изискване за „изчистване на орбитата“, и се основава на отхвърлени оттогава аргументи.

Според него, луни като Титан (на Сатурн) и Европа (на Юпитер) са били рутинно наричани планети от учените по времето на Галилео.

„Дефиницията на Международният астрономически съюз би означавала, че основният обект на планетарната наука, планетата, трябва да бъде определяна на базата на концепция, която никой не използва в изследванията си,“ казва Мецгер.

Филип Мецгер / Снимка: University of Central Florida

„Сега имаме списък с над 100 скорошни примера на планетарни учени, които използват думата планета, по начин, който нарушава определението на МАС, но го правят, защото е функционално полезно,“ казва още Мецгер.

„Те не са казали какво имат предвид, под изчистване на орбитата си. Ако го приемете буквално, то тогава няма планети, защото никоя планета не изчиства орбитата си.“

На същото мнение е и колегата на Мецгер Кърби Руниън, който е изследовател от Университета по приложна физика „Джон Хопкинс“ в Мериленд.

„Дефиницията на МАС е напълно погрешна, тъй като литературният преглед показва, че изчистването на орбитата не е стандарт, който се използва за отличаване на астероидите от планетите, както твърдят от МАС при изработването на определението за планети през 2006 г.“

Според Мецгер, определението за планета трябва да се основава на нейните вътрешни свойства, а не на такива, които могат да се променят, като динамиката на орбитата на една планета.

Мецгер препоръчва да се класифицира едно тяло в планета, ако то е достатъно голямо, че гравитацията му да позволява то да приеме сферична форма.

„Това не е произволна дефиниция,“ казва Мецгер. „Оказва се, че това е важен етап в еволюцията на планетарното тяло, защото очевидно, когато се случи, то инициира активна геология в тялото.“

Плутон, например, има подземен океан, многопластова атмосфера, органични съединения, доказателства за древни езера и множество спътници, казва той.

„Той е по-динамичен и по-жив от Марс,“ добавя Мецгер. „Единствената планета, която има по-сложна геология е Земята.“

Сетланс / phys Заглавна снимка: NASA