Нинова: Няма как застрахователите да приемат само 12 лв.

2
165
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Застрахователите против здравната реформа на властта. Това стана ясно от пресконференция на лидера на БСП Корнелия Нинова, след среща с Асоциацията на българските застрахователи.

Припомняме, БСП отложиха внасянето на вот на недоверие в парламента с аргумент, че ще търсят подкрепа от обществото и от съсловните организации. Вотът на недоверие ще бъде по тема здравеопазване.

Според застрахователите предлаганата реформа била невъзможна и неприемлива за изпълнение. Иначе са съгласни, че настоящата здравна система е неработеща и недобра и се нуждае от реформа.

Нямало как с 12 лева, предвиждани за задължителна застаховка, да се покрият рисковете, които се очаква да поемат.

Със застрахователите червените имат съвпадение по няколко пункта. И двете страни искат реално остойностяване на медицинските услуги и стриктен контрол. Застрахователите констатирали неадекватен контрол в момента.

В здравеопазването не можело всичко да е оставено на пазарен принцип.

В понеделник в 10.30 червените се срещат с БЛС, което ще е полезната среща на левицата стана ясно още на брифинга на БСП.

„Изумена съм, че правителството тръгва на такава реформа, без да изговори нещата със съсловните организации, недоумява Нинова: „Това е безумно.“

Иначе днес със застрахователите са коментирали и как върви доброволното здравно застраховане, като левите са питали какъв е пазарът в момента. Засега доброволното застраховане минава по пътя на корпоративното застраховане и то в големите компании. Няма интерес от физически лица да се застраховат доброволно.

Иначе застрахователите се шегували и предложили да се сменят с НЗОК и МЗ – те да поемат пътеките до 700 лева, а Касата да поеме скъпите клинични пътеки над тази сума.

„Не са направени разчети“, отсече Корнелия Нинова.

Застрахователите не биха подкрепили такава реформа, стана ясно още от думите на Нинова.