Дъвки могат да бъдат ефективни за доставяне на витамини

1
156
Добави коментар
stupid
stupid

Учени от Пенсилвания са изследвали дали производителите на дъвки, които обещават, че ще ни доставят добавки за подобряване на здравето са ефективни. Техните резултати потвърждават концепцията за дъвката като ефективна система за доставяне на някои витамини.

 

Според проф. Джошуа Ламбърт изводите показват, че дъвченето на дъвки може да бъде стратегия за намаляване на недостига на витамини.

 

Изследвали са 15 души, които дъвчат две пълни с витамини дъвки и са измервали нивата на осем витамина. Учените са използвали идентичен продукт на дъвката, но без витаминните добавки – като плацебо в проучването.

 

Ламбърт и колегите му открили, че в по-голямата си част водоразтворимите витамини като витамини В6 и С са се били повишили в плазмата на участниците, които дъвчат дъвки с добавки в сравнение с участниците, които дъвчат дъвки с плацебо. При дъвките с добавки, учените също са наблюдавали увеличение в плазмата на няколко мастноразтворими витамини като витамин А и витамин Е.

 

Водоразтворимите витамини са почти напълно извлечени от дъвките по време на процеса на дъвчене. Мастноразтворимите витамини не се освобождават напълно.

 

Ламбърт е предпазлив относно констатациите, публикувани онлайн този месец в Journal of Functional Foods. Това изследване показва, че дъвченето на дъвка с добавка увеличава нивата на витаминни в кръвната плазма, но казва той. „ние не сме доказали, че дъвките с добавки ще повишат нива на витамини в кръвната плазма в дългосрочен план. В идеалния случай това би било следващото изследване.“