Проф. Чуков: Спорът за корабите с Либия трябва да се реши в съда

1
141
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Частно-правен спор – така министърът на транспорта Росен Желязков определи пред БНТ казуса с либийския танкер „Бадр“. По думите му, заради либийската реакция този спор придобива международен оттенък. Свалянето на знамето и предаването на кораба в български ръце предизвика остра реакция.

 „Това е позиция на либийската морска фирма, която е държавна и според мен имаше много нервни реакции. Аз се запознах със съобщението на сайта, в което имаше много тежки думи от типа на пиратство, мафия – някакси не приляга на една държавна фирма. Спорът би трябвало да се реши в съда, защото става въпрос за претенции между две фирми. При всички случаи, вокалът трябва да бъде намален, защото не приляга на две държави да имат такива отношения“, заяви проф. Владимир Чукова, араби.

Според проф. Чуков, от тук насетне ще има спорове, а когато са замесени много пари, двете държави трябва да окажат съдействие за разрешаването им.

„Нашата държава трябва да направи така, че да бъде всичко прозрачно“, каза още Чуков.

Либия не е от времето на Кадафи. Днес тя е много разпокъсана и се нуждае от политическо обединение, обясни проф. Чуков. Според него, либийците не могат да достигнат до политическа формула и в страната има две правителства.

„През тази призма ние трябва да преценим доколко това представлява заплаха за България. Трябва да се търсят тези инструменти, които подобават на страна член на ЕС“, заяви още проф. Владимир Чуков.