Комисаря по транспорта Виолета Булц с изказване в защита на пакета „Мобилност“

1
177
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

”Европа се нуждае от ясни правила в сектора на автомобилния транспорт. Запазването на статуквото е невъзможно”. Това заяви европейският комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц. Днес тя се срещна с транспортните министри на България, Унгария, Литва и Полша, с които обсъди промените, свързани с пакета “Мобилност”.

След срещата тя направи изказване в защита на предложените промени, които предизвикаха вълна на протести в Европа, включително и у нас. По думите на Булц, “ако не бъде намерено подходящо решение, ще бъдем изправени пред множество некоординирани национални изисквания”. Това щяло да доведе до разпокъсване на вътрешния пазар, несигурност, по-високи разходи и понижаване на конкурентоспособността на ЕС.

”Тези мерки целят да подобрят условията на труд на водачите и ще позволят да се потърси изход от проблема, свързан с недостига на водачи, който засяга цялата европейска промишленост. Прилагането на правилата за командироване ще гарантира справедливо заплащане при работа в други държави членки, като се отчита високата степен на мобилност на работниците в този сектор. Това ще намали значително административната тежест за операторите”, заяви еврокомисарят.

Припомняме Ви, че тази седмица се очаква протест на превозвачите в Брюксел. В него ще участват и представители на бранша от Румъния, Литва, Унгария и Полша.