АБВ и още 6 партии ще се явят на евроизборите като „Коалиция за България“

1
103
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Новото лявоцентристко обединение „Коалиция за България“, което включва АБВ и още 6 партии, обяви днес платформата си за евроизборите. Сред основните цели са изравняване на доходите в България със средните в Европейския съюз, опазването на мира на Балканите и отстояване на правата на всички граждани. Новото обединение носи използваното от повече от 10 години от БСП и няколко малки партии име.

Новото ляво-центристко обединение „Коалиция за България“, което включва АБВ и още 6 партии, обяви днес платформата си за евроизборите. Сред основните цели са изравняване на доходите в България със средните в Европейския съюз, опазването на мира на Балканите и отстояване правата на всички граждани.

„Коалиция за България“ се ражда преди 20 години, припомни Георги Първанов, който през 2001 година печели президентските избори именно с тази коалиция По негови думи тогава в основата на формата са били „работещи ценности и равнопоставеност на всички партии в него“.

„Ние сме го създали, ние сме го проработили и беше много жалко как в един момент от „Позитано“ се отказаха от този модел и наложиха един модел на монополизация, на съподчиненост на по-малките формации“, коментира Георги Първанов, президент на България (2002-2012 г.)

Новата „Коалиция за България“ обединява седем политически партии. Според председателя на коалицията и лидер на АБВ Румен Петков, три от тях са били гръбнака на коалицията при нейното зараждане. По негови думи от БСП практически отказали да участват в коалиционните преговори. Петков обяви и основните приоритети на новия формат.

„Искаме силна държава и сигурност за гражданите, борба с бедността и демографската катастрофа, гарантиране на енергийната сигурност на страната, възраждане на българското село, общодостъпно и качествено образование и здравеопазване.“, заяви Румен Петков, председател на ПП АБВ и „Коалиция за България“.

Платформата на коалицията носи името „Европа за българските граждани“. До момента над 25 са номинираните за евродепутати, но кои ще влязат в изборната листа ще стане ясно по-късно.

Партиите, участващи в „Коалиция за България“ са ПП АБВ, ПП „Обединен блок на труда Български лейбъристи“, Политическо движение „Социалдемократи“, ПП „Движение за социален хуманизъм“, ПП „Българска левица“, ПП „Българска партия Либерали“, ПП „Възраждане на Отечеството“.

Рамковото споразумение на „Коалиция за България“ се обединява около пет основни цели: За силна държава и сигурност за гражданите, за завръщане на икономическия и политически суверенитет на България; за борба с бедността и демографската катастрофа, за социалната справедливост и повишаване на доходите; за гарантиране на енергийна сигурност на България; за възраждане на българското село; за общодостъпно и качествено здравеопазване и образование, за развитие на българската духовност и култура.