Мислите, че работата ви е гадна? 7 начина да се справите

1
214
Добави коментар
vocala
vocala

Обществото като цяло постепенно става все по-отворено към концепцията за търсене на работа, която наистина ви харесва, но за много хора работата им е гадна – може да е място на недоволство, а не на радост.

Това може да се дължи на всякакви причини. Може би сте там единствено за парите, а не заради работата, която вършите. Може би сте на позиция, която е временна, докато намерите работата, която искате. Може дори да сте на работа просто защото това е била единствената опция, която ви се предлага в момента.

Независимо защо сте на това работно място, истината е, че тя ще остане ваша, докато не успеете да измислите друг път за себе си.

В крайна сметка от вас зависи да оформите реалността си. Искате ли да ходите на работа, за да работите всеки ден с негативно отношение или искате да отивате всеки ден с положително настроение?

Ако сте избрали втората опция, ето 7 начина, по които можете да се справите с работната си ситуация и да промените хода на професионалния си живот.

1. Разберете откъде идва източникът на недоволство

Много хора могат да кажат, че не са влюбени в работата си, но не много хора наистина могат да ви кажат защо са недоволни в конкретика. Проблемът е, че може да сте недоволни само от няколко неща, но тъй като избирате да кажете, че сте недоволни от работата си като цяло, може да пропуснете хубавите части от нея, които правят разликата.

Отделете малко време, за да седнете и да хванете откъде идва това недоволство. Недоволни ли сте от заплатата, която получавате? Има ли хора на работното ви място, които правят професионалния ви живот нещастен? Прекарвате ли прекалено много време, стигайки до и от работното си място? Работите ли твърде много и умеете ли правилно да се грижите за себе си и други аспекти от живота си?

Какъвто и да е проблемът, важно е да да можете да го дефинирате, тъй като това ще ви помогне да определите от какво точно не сте доволни от работата си.

2. Съсредоточете се върху положителните аспекти на вашата работа

Колкото и да е мрачна сегашната ви работа, истината е, че към всяка професионална роля винаги има положителни аспекти, дори ако трябва да погледнете малко по-продължително, за да ги видите.

Тези позитиви могат да се намерят в почти всяка част от работния процес и от вас зависи да ги рамкирате по правилния начин, така че да можете да ги очаквате с нетърпение, а не да се страхувате от тях. Някои положителни аспекти могат да включват:

Дълга почивка за обяд и няколко малки почивки, които ви дават време за презареждане
Работите близо е до дома си, и не се налага да се блъскате в градския транспорт сутрин и вечер
По-голяма заплата, която ви позволява да поддържате желания от вас стандарт на живот
Положителни колеги, които ви вдъхновяват и ви карат да се чувствате готови да се справите с работния ден
Да можеш индиректно да помогнеш на хората чрез работата си

Въпреки че тези примери могат или не могат да се отнасят за вашия собствен професионален живот, те служат за напомняне, че винаги можете да намерите страхотни части от работата си, стига да ги потърсите.

След като намерите нещата, които ви правят щастливи, не забравяйте да се съсредоточите върху тях през целия си работен ден, за да подобрите настроението си.

3. Открийте по-голяма цел във вашата работа

Работата никога не е само работа. Работа е услуга, която се извършва така, че да постигне определена цел. Това означава, че каквото и да правите, помагате на някой друг със собствените си нужди и им помагате.

Това не означава, че всяка работа има един и същи принос, но тя има значение и допринася за нещо! Ако имате проблеми с намирането на това нещо, помислете за целите на компанията, в която работите.

Целта позволява на хората да се чувстват по-мотивирани и позитивни в своята работа. Винаги има основна цел за това, което правите. Намерете го и работете с тази цел на хоризонта!

4. Направете останалата част от живота си по-приятна

Ако сте сравнително недоволни от живота си и всеки ден отивате на работа, на която не се радвате, вашата гледна точка към живота няма да се подобри скоро. Да останеш нещастен с условията на живота си не е начин да живееш.

Въпреки че може да не сте в състояние да промените ситуацията, вие контролирате живота си и отношението си към него. Можете да направите корекции в личния си живот, които ще ви помогнат да го направите по-приятен.

Помислете какво е това, което искате от живота и какво можете да направите, за да повишите сегашното си качество на живот. Има ли цели, които искате да постигнете? Има ли неща, които искате да направите повече от това, което не сте правили напоследък? Често професионалният ни живот може да измести фокуса ни от личния ни живот.

Промяната на начина, по който живеете живота си, може значително да подобри мисленето ви спрямо текущата ви работна среда.

5. Научете повече за това, което бихте искали да правите

Хората често мислят, че по-скоро не биха си вършили работата, но не се замислят какво биха правили вместо това. Ако не харесвате работата си, може да бъдете проактивни да научите повече за това как би изглеждал алтернативният ви път в кариерата.

Ако не работехте тази работа, как би изглеждала вашата нова и по-добра работа? Каква ще бъде вашата позиция? Какви отговорности бихте имали? Какво влияние бихте имали? Колко пари бихте спечелили? Защо бихте искали тази работа вместо сегашната и как би се подобрила сегашната ви ситуация?

Не фантазирайте само за текущата си ситуация. Измислете какво бихте предпочели да правите, за да можете да направите първата си крачка към нов живот, когато възможността се появи!

6. Създайте план, който ще ви помогне да постигнете новите си кариерни цели

Ако искате по-добър път в кариерата си, ще трябва да създадете план, към който да се придържате – такъв, който ще бъде успешен при преминаването ви към тази нова професионална роля.

Въз основа на въпросите, които сте си задали в предишната точка, разберете какво ще ви струва да достигнете кариерата на мечтите си. Имате ли нужда от допълнително образование, за да стигнете до там? Има ли някакви изисквания, на които трябва да отговаряте предварително? Какви препятствия трябва да преодолеете по пътя?

Вашият план ще варира значително в зависимост от разликата между вашата мечтана работа и текущата ви позиция, но вие ще успеете, ако работите за постигането на тези цели всеки ден и предприемате необходимите стъпки, необходими за безпроблемен преход.

Измислете какво трябва да направите, направете план и времева линия и постигнете целите си!!!

7. Поемете контрола над работата си

Част от това, че работата ви е скучна, е да научите изкуството на приемането. Не можете да промените всичко в работата си за една нощ и трябва да приемете, че ще бъдете в сегашното си положение, докато не успеете да преминете на позиция, която наистина ви харесва.

Това обаче не означава, че не можете да направите текущата си работа по-лесно приемлива. Поемете контрол над ситуацията и над работата си, докато все още имате работата. Независимо дали това означава да направите промени в нещата, които не харесвате (ако можете) или да поемете контрол върху работата, която ви е дадена , могат да бъдат направени промени, за да отговарят най-добре на вашите нужди.

Организирайте се, „хванете бика за рогата“ и се насочете към по-добро бъдеще. В крайна сметка това е вашият живот!

Заключителни думи

Въпреки че работата ви може да не се промени на секундата, вашите перспективи могат да бъдат най-ценният инструмент, с който разполагате. Използвайте ума си в своя полза и планирайте бъдещето си!