Управителят на БНБ разкритикува бюджетни практики на правителството

2
170
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Управителят на Българската народна банка (БНБ) отправи критика към правителството, че винаги има разлика между планираните и реализираните бюджетни политики по отношение на разходите, предава БНР. Гуверньорът участва в дебатите по Бюджет 2020, където заяви, че докато разминаването все още е на плюс в полза, БНБ няма против.

„Бюджетът отговаря на целите на финансовата стабилност, осигурява постигането на тези цели през следващия 3-годишен период. Това създава добри условия за БНБ да упражнява своите задължения, свързани с управлението на паричния режим и с поддържане на ценовата стабилност в страната“, каза Радев.

Припомняме, че през 2016, 2017 и 2018 г. правителството беше заложило дефицит в бюджетното си планиране, но в крайна сметка фискът беше на плюс. Така щеше да и тази година, но вероятно ще има „дупка“ заради големите бюджетни разходи, свързани със закупуването на бойните самолети и с големите разходи по инфраструктурни проекти.

Той похвали добрата координация между правителството и централната банка.

За разлика от финансовия министър Владислав Горанов, който определи сроковете за влизането ни в Еврозоната като „обозрими“, управителят на БНБ изобщо не засегна тази тема.