Тръмп продължава битката за втори мандат :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
215
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Край на опита американският президент да бъде свален от поста. Американският Сенат оправда Доналд Тръмп по двете обвинения в процеса по импийчмънт – злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. Тръмп е третият президент, оправдан след импийчмънт от долната камара след Бил Клинтън и Андрю Джаксън.

Демократите загубиха, Тръмп спечели. След като беше импийчнат от Долната камара, президентът беше оневинен от Сената, където мнозинство имат републиканците. Само един републиканец – Мит Ромни, наруши партийната дисциплина и гласува срещу президента, но само по първото обвинение – за злоупотреба с власт.

Мич Макконъл, лидер на републиканците в Сената: Надявам се посланието към Камарата на представителите да е ясно – не го правете повече.

Чък Шумър, лидер на демократите в Сената: Това със сигурност не е добър ден нито за нацията, нито за Сената. Сенатът обърна гръб на истината, на справедливия процес, на онова, което бащите – основатели са искали да правим.

Часове по-късно на националната молитвена закуска, президентът красноречиво размаха вестници със заглавия „ОНЕВИНЕН“.

Но преди това пусна в Туитър видео, с което се шегува, че ще остане на власт завинаги.

Пред Капитолия имаше рехав протест. Това беше първият в американската история импийчмънт заради външна политика – заради спирането на помощта за Украйна и натиска върху чуждестранен лидер да разследва сина на политически опонент. В момента Доналд Тръмп има феноменално висок рейтинг

Сред членовете на Републиканската партия – 94 на сто от тях одобряват управлението.

Импийчването на президента не е повлияло на избирателите като цяло – 42% от американците одобряват работата му като президент, а преди процеса в Сената са били 43%.

Сега изглежда, че той ще се впусне в надпреварата с демократите с нова енергия и нови аргументи – като този, че демократите не могат да го бият на избори, затова го атакуват в Конгреса.

А самите демократи все още нямат ясен фаворит сред претендентите за номинацията, които на този етап са 11. Сред тях са Бърни Сандърс и бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

Следващият решаващ ден в изборния процес е на 3 март – тогава е така нареченият супервторник, когато на първичните избори гласуват едновременно в 15 щата.

Остава американските избиратели да се произнесат ще бъде ли Доналд Тръмп президент отново. Това ще стане на 3 ноември.