Закриване на ЕООД – сигурна процедура в ръцете на Profirms

1
310
Добави коментар

Бързо променящите се условия и рискове в търговския оборот не подминат нито една фирма. И дори в началото да сте мислили, че вие сте изключение и основата, на която сте стъпили, е повече от стабилна, времената се менят. По тази причина важно е да сте добре запознати с процедурата за закриване на фирма. Промяната, която тя внася в правния и във вашия личен статут, е съвсем сериозна и трябва отговорно да се подходи към всеки от етапите на процеса.

Разбира се, няма неща, които човек да не може да направи сам, особено когато става въпрос за законово установени процеси. Но ако трябва да сме честни – процесът по закриване на ЕООД е доста тежка задача, ако не сте юрист. За да не поемате този риск, потърстете активното съдействие на експертите от ProFirms, които с удоволствие ще откликнат на всяка ваша молба.

Ликвидация на фирма с ProFirms – правилният начин да го направите

Закриването на фирма, за разлика от регистрацията на дружество, не еднократен, сложен и често пъти дълъг процес. Ликвидацията на фирмата най-образно може да се определи като последната активна дейност на дружеството преди неговото закриване. Главно действащо лице е ликвидатора, а той се назначава след като дейността по производство и предлагане стоки на пазара е преустановена. Сред основните негови действия са разплащателни сметки (погасяване на задължения и събиране на вземания) и финализиране на неприключили сделки.

Ликвидацията на фирма има за своя основна цел задоволяване интересите на кредиторите в търговския оборот. Изчезването на едно дружество не би могло да стане без никакви правни последици, особено ако доскоро е извършвало активен стокообмен на пазара в страната и извън нея. За да се запазят интересите и на всички обвързани страни, се назначава въпросното лице “ликвидатор”, което следи за протичането на процеса. Ако искате в този етап от своето развитие фирмата ви да премине в сигурни ръце, то ProFirms ще се погрижат да запазят интересите ви, независимо от хода на ситуацията.

Закриване на ЕООД – за всеки бизнес с ProFirms
Закриването на ЕООД е плод на решение на едноличния собственик на капитала, за разлика от ООД, където решението за закриване на фирма се взима от Общото събрание и законът изисква определено мнозинство или дори единодушие. Има задължителен срок за ликвидация на фирмата и той е минимум 6 месеца, независимо от активността на дружество преди вземането на решение за закриване;Заличаването на ЕТ (едноличен търговец) е сравнително лесен процес. След вземане на решение за закриване на ЕТ от физическото лице се преминава директно към уведомяване на НОИ или иначе казано: манифестиране на едноличното желание за ликвидация на фирмата пред държавата. След предаване на разплащателните ведомости, ако такива има, се преминава към заличаване на правната фигура на търговеца от Търговския регистър.

Услугата на ProFirms за закриване на фирма включва изготвянето на пълния набор от документи, както и поемането на цялата активна дейност, довеждаща вашия бизнес до “щастлив край”. 

Преустановяване участието в стоковия обмен трябва да се направи по начин, който да не накърни като собствените, така и чуждите интереси. По тази причина доверете се на специалист в правната материя, който ще ви гарантира спокойствие дори и след ликвидация на вашата фирма.