Благовещение е началото на нашето спасение

2
1345
Добави коментар
badboypln
badboypln

Уважаеми съграждани,

Днес посрещаме големия пролетен празник Благовещение в една извънредна ситуация, с голяма тревога и загриженост за здравето на населението, а освен това със студено и снежно време.

Като кмет на Община Ловеч никак не ми е приятно да издавам рестриктивни заповеди и правила, с които ограничавам движението, времето и пространството  за гражданите. За мен пустите площади на Ловеч са крайно неприятна гледка. Но такива са изискванията на извънредното положение, в което попаднахме не по наше желание.

Духът ни обаче не е под карантина. Въпреки извънредната ситуация, въпреки блокадата, не са блокирани нашата вяра и воля. Затова днешният църковен празник ни изпълва с вяра. 

Каква по-възраждаща вест от тази на Архангел Гавраил, който известява Дева Мария, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос?

Нека всеки от нас потърси ехо от тази блага вест. Може да е първият щъркел или лястовица. Или това, че са все повече дарителите за болниците,  че нашето общество се мобилизира. Ето – в ловешката болница пристигат първите три дарени мобилни респиратори, очакват се още.

На Благовещение е  важно да си дадем сметка в какво вярваме. А ние вярваме, че ще победим заразата от коронавирус. И тази вяра е силата ни, тя е нашата радост! 

Може някой да се запита сега ли време за радост? Според мен: Да, днес е! 

С Божията помощ ще преодолеем болестта, но това няма да стане без нашите усилия и вяра. Още най-ранните апологети на Църквата твърдят, че  „Душата на човека е християнка по рождение“. Затова и всеки човек има съвест. Тя е гласът Божий в човека и този глас не може да бъде заглушен. Дайте воля на този вътрешен глас!  

Днешният празник отделя специално внимание на жената -християнка, на нейната мисия в света. Сътворена по Божий образ, тя е равнопоставена на мъжа във всяко отношение. Това днес го виждаме особено ясно в лицето на всички лекарки, медицински сестри и служителки, които се борят със заразата.

Искрено вярвам на думите на Негово преосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, че Благовещение е началото на нашето спасение.  За да сме готови за това спасение, нека бъдем единни, обединени, работещи за един нов хоризонт пред живота ни.

Корнелия Маринова,

Кмет на Община Ловеч

25.03.2020 г.