Първа космическа разходка от Тянхъ: двама астронавти на Китай излязоха в открития космос!

1
195
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешната „космическа разходка“. Credit : CCTV

4 юли 2021 г. 10:15 ч.

Светослав Александров. Днес, на 4-ти юли, двама астронавти на Китай излязоха в открития космос. Това е едва втората „космическа разходка“ в историята на китайската космонавтика, но първата, която се провежда от борда на космическа станция. 

Напомням на читателите, че преди около 13 години, на 27 септември 2008, астронавтите на кораба „Шенчжоу 7“ изпълниха дебютната китайска космическа разходка. Тогава Чжай Чжиган, облечен в произведен от Китай скафандър „Феитиан“, „развя“ червеното знаме в околоземна орбита, а в близост до него за всеки случай стоеше колегата му Лю Бомин, който беше облечен в руски скафандър „Орлан“. 

Днес и двамата „звездоходци“ от екипажа на кораба „Шенчжоу 12“ носеха скафандри „Феитиан“. Пръв извън борда на модула „Тянхъ“ стъпи Лю Бомин – ветеранът от предходната „космическа разходка“. По-късно към него се присъедини и Тан Хонбо, за който това е първа космическа мисия и първа извънбордова дейност.

Лю и Тан монтираха захватки за краката към роботизираната ръка на станцията и позиционираха камера за панорамни снимки от външната страна на „Тянхъ“. 

Двамата бяха подпомагани от техния колега и ветеран с две предходни мисии зад гърба си Ние Хайшън. Ние все още не е излизал извън космически кораб със скафандър, но той изпълняваше отговорна задача – управляваше роботизираната ръка. 

Напомням също така, че пилотираният космически кораб „Шенчжоу 12“ бе изстрелян на 17-ти юни. Тричленният му екипаж изпълнява тримесечна мисия на борда на „Тянхъ“ и очакваме неговото завръщане през месец септември. Следващият пилотиран кораб „Шенчжоу 13“ ще бъде изстрелян през октомври, а все още необявените астронавти ще проведат шестмесечна мисия. 

Видеозапис от днешната космическа разходка – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/