Вредни ли са стероидите? Употреба, странични ефекти и опасности

3
218
Добави коментар
stoineff
stoineff

За да увеличат мускулната сила и мощност отвъд естествените граници, някои хора се обръщат към вещества като анаболно-андрогенни стероиди (AAS).

Анаболното се отнася до насърчаване на растежа, докато андрогенното се отнася до развитието на мъжките полови характеристики.

Въпреки че способностите на стероидите за изграждане на мускули са добре документирани, те идват с доста странични ефекти.

Тази статия разглежда анаболно-андрогенните стероиди, включително тяхната употреба, странични ефекти, опасности и правен статут.

Какво представляват стероидите?

Анаболно-андрогенните стероиди (AAS) са синтетична форма на тестостерон, който е основният мъжки полов хормон (1).

Те засягат различни части на тялото ви, като мускулите, космените фоликули, костите, черния дроб, бъбреците и репродуктивната и нервната система.

Хората естествено произвеждат този хормон.

При мъжете нивата му се повишават по време на пубертета, за да насърчат развитието на мъжки полови черти, като растеж на окосмяването по тялото, по-дълбок глас, сексуално желание и повишен ръст и мускулна маса.

Въпреки че традиционно се смята за мъжки хормон, жените също произвеждат тестостерон, но в много по-малки количества. Той изпълнява няколко функции за жените, предимно насърчаване на костната плътност и здравословното либидо (2).

Нормалните нива на тестостерон варират от 300–1000 ng/dL за мъжете и 15–70 ng/dL за жените. Приемането на стероиди повишава нивата на този хормон, което причинява ефекти като увеличаване на мускулната маса и сила (3, 4 ).

РЕЗЮМЕСтероидите са синтетична форма на тестостерон, полов хормон, естествено произвеждан както от мъжете, така и от жените. Приемът на стероиди повишава нивата на тестостерон, причинявайки ефекти като увеличаване на мускулната маса и сила.
Основни употреби и потенциални ползи

Когато мислите за стероиди, първото нещо, което може да ви дойде на ум, е използването им в културизма за насърчаване на натрупването на мускули. Въпреки че това е често срещано приложение, AAS се използват за няколко други цели.

Основните потенциални ползи, свързани с анаболните стероиди, са следните (1):

увеличаване на мускулната тъкан поради засиления протеинов синтезнамален процент телесни мазниниповишена мускулна сила и силаподобрено възстановяване от тренировки и нараняванияподобрена костна минерална плътностпо-добра мускулна издръжливостповишено производство на червени кръвни клетки

Тези потенциални ефекти могат да бъдат от полза за различни групи хора.

Спортисти, които искат да подобрят скоростта и мощността

В света на спорта спортистите постоянно търсят начини да получат предимство пред конкуренцията.

Докато усъвършенстваните упражнения за сила и кондициониране, както и храненето, вървят дълъг път в това отношение, някои спортисти правят крачка напред, като приемат лекарства за повишаване на производителността (PEDs).

Стероидите са едни от основните PED, използвани от спортисти. Доказано е, че увеличават мускулната маса , което води до повишена скорост и мощност (5).

Спортистите, използващи AAS, могат да получат увеличаване на силата с 5–20% и увеличаване на теглото с 4,5–11 паунда (2–5 kg), което може да се дължи на увеличаване на чистата телесна маса (5).

При състезателни спортове дозирането на стероиди обикновено е доста консервативно, за да се избегне откриването. Мускулната маса не е основната грижа тук, тъй като те се използват повече за възстановяване и повишена мощност (6, 7).

Въпреки че повечето спортни федерации забраняват стероидит , някои спортисти смятат, че рискът да бъдат хванати си струва ползите.

Силови спортисти, които искат да увеличат мускулна маса и сила

Когато става въпрос за силови спортове, включително културизъм , пауърлифтинг и олимпийско вдигане на тежести, анаболните стероиди се използват широко за увеличаване на мускулната маса, сила и мощност (5).

В тези спортове мускулната сила, размер и мощност са пряко свързани с цялостното представяне.

Докато целта на културизма е максимална мускулна маса в дадена категория, силата и мускулният размер са тясно свързани, въпреки че има и други фактори (8).

Дозирането на AAS в силовите спортове обикновено е по-либерално, тъй като много федерации не тестват за тези и други вещества. Докато при по-високи дози могат да се наблюдават по-мощни ефекти, рискът от странични ефекти също се увеличава.

Много потребители в тази категория също използват стратегия, наречена „подреждане“, което е жаргонен термин за смесване на множество видове AAS. Някои спортисти включват и други синтетични хормони, като растежен хормон и инсулин.

Тези със заболявания на мускулна загуба

Няколко състояния могат да доведат до загуба на мускулна маса, включително СПИН, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак и бъбречно и чернодробно заболяване. Макар и не толкова често, стероидите може да се използват в тези популации, за да помогне за запазване на мускулната маса (9, 10).

Загубата на мускулна маса е тясно свързана със смъртността при тези заболявания и предотвратяването й може да подобри терапевтичните резултати и да удължи живота (11, 12, 13, 14).

Въпреки че използването на AAS не е единственият метод за запазване на мускулната маса, то може да бъде от полза за тези популации. Все пак трябва да се вземат предвид потенциалните странични ефекти.

РЕЗЮМЕЧесто срещаните употреби на стероидите включват подобряване на представянето в атлетиката, увеличаване на мускулната маса при силови атлети и запазване на мускулна маса при тези със заболявания, които губят мускули.
Възможни странични ефекти

Въпреки потенциалните си ползи, стероидите имат няколко възможни странични ефекти, чиято тежест варира в зависимост от степента, в която използвате тези вещества.

Индивидуалната генетика също влияе върху начина, по който реагирате на стероидите (15).

Съотношението анаболно-андрогенно варира между различните видове анаболните стероиди , което може да повлияе и на нежеланите реакции. Анаболното се отнася до свойствата на мускулния растеж, докато андрогенното се отнася до насърчаването на мъжките полови черти (16).

Основните нежелани реакции, свързани с употребата на анаболни стероиди, са следните:

Повишен риск от сърдечни заболявания. AAS, използван в комбинация с упражнения за съпротива, може да увеличи размера на лявата камера на сърцето ви, както и кръвното налягане. Това може да увеличи риска от сърдечни заболявания и свързаната с тях смърт (17).Може да увеличи агресивното поведение. Употребата на стероиди се свързва с повишена агресия и импулсивност при мъже тийнейджъри и възрастни (18).Може да повлияе на образа на тялото. Употребата на стероиди и зависимостта се класифицират като нарушение на образа на тялото в диагностичното ръководство за психични разстройства (19).Може да причини увреждане на черния дроб. Доказано е, че стероидите, особено тези, приемани през устата, увеличават риска от чернодробна дисфункция ( 20 ).Може да причини гинекомастия. Дефинирана като подута тъкан на гърдата при мъжете, причинена от хормонален дисбаланс, може да се появи гинекомастия, когато спрете приема на стероиди (21).Намалено производство на тестостерон. Употребата на стероиди е свързана с хипогонадизъм, който се характеризира със свиване и намалена функция на тестисите (22).Може да причини безплодие. Поради потенциала си да намали производството на сперматозоиди , употребата на стероиди може да причини безплодие (23).Може да причини оплешивяване при мъжете. Андрогенните ефекти на стероидите могат да причинят или да влошат оплешивяването при мъжете. Този ефект може да варира в зависимост от конкретното използвано лекарство (24).
Странични ефекти на стероидите при жените

Докато горните нежелани реакции могат да се появят както при мъже, така и при жени, жените трябва да са наясно с допълнителни такива, включително (25, 26):

задълбочаващ се гласпромени на лицето и растеж на косатанередовни менструални циклинамален размер на гърдитебезплодие
РЕЗЮМЕУпотребата на стероиди е свързана с няколко неблагоприятни ефекти, като повишен риск от сърдечни заболявания и чернодробна токсичност. Допълнителни странични ефекти се наблюдават при жени, които използват AAS.
Може да бъат опасни стероидите

Използването на AAS е свързано с няколко риска, което ги прави потенциално опасни за повечето хора. Въпреки че някои методи могат да сведат до минимум някои от тези рискове, те не могат да бъдат напълно избегнати.

Честото изследване на кръвта е важно

Използването на AAS може да повлияе на няколко лабораторни стойности, което прави честите кръвни изследвания важни за избягване на големи усложнения. Употребата на стероиди може да повлияе на следните лабораторни стойности (27, 28):

Може да повиши хемоглобина и хематокрита. Тези кръвни маркери играят важна роля в доставката на кислород в тялото ви. Повишените нива могат да сгъстят кръвта ви и да увеличат риска от инфаркт и инсулт.Може да намали HDL (добрия) холестерол и да повиши LDL (лошия) холестерол. HDL и LDL холестеролът трябва да бъде в рамките на здравословни граници. По-ниските нива на HDL и по-високите нива на LDL могат да увеличат риска от сърдечни заболявания.Може да увеличи чернодробните маркери. Използването на AAS се свързва с повишена аспартат трансаминаза (AST) и аланин трансаминаза (ALT), два маркера за чернодробна функция. Повишените нива могат да показват чернодробна дисфункция.

Трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете режим, който променя естествените хормонални нива на тялото ви .

Риск от инфекция при използване на стероиди

Когато приемате AAS, рискът от инфекция може да бъде доста висок. Това е така, защото много стероиди се произвеждат в нелегални лаборатории, които не следват същите процедури като търговските лаборатории.

За стероиди, които трябва да се инжектират, има повишен риск от замърсяване и инфекция.

Когато закупувате AAS на черния пазар, има вероятност от неправилно етикетирани или фалшиви вещества, което допълнително увеличава риска от инфекция.

Незаконни на повечето места

Правният статут на AAS варира в зависимост от държавата и региона, въпреки че те са класифицирани като незаконни на повечето места, ако се използват за нетерапевтични цели.

Анаболните стероиди са класифицирани като лекарство от списък III в Съединените щати. Незаконното притежание може да доведе до максимално наказание от 1 година затвор и минимум 1000 долара глоба за първо нарушение ( 29 ).

Единственият начин да получите и използвате AAS законно би било да ги предписвате от медицински специалист за определено състояние, като нисък тестостерон или заболяване, което губи мускули.

Хората, които решат да ги използват незаконно, се излагат на риск от правни последици.

Може да предизвика психична зависимост

Въпреки че AAS не са класифицирани като физически пристрастяващи, продължителната употреба може да бъде свързана с психическо пристрастяване, което може да доведе до зависимост (30).

Често срещан психологически страничен ефект от употребата на AAS е мускулна дисморфия, при която потребителите се занимават с мускулна физика (31).

РЕЗЮМЕУпотребата на стероиди е опасна по няколко причини, включително високия риск от инфекция, техния нелегален статут на повечето места и потенциал за психична зависимост. Честото изследване на кръвта е от съществено значение за проследяване на потенциалните негативни последици за здравето.
Има ли безопасна дозировка?

Докато по-ниските, добре изчислени дози AAS могат да бъдат значително по-безопасни от неконтролираните дози, свързани със злоупотреба, нито едно проучване не е сравнявало безопасността на различните дози стероиди.

Синтетичният тестостерон се използва също за лечение на хора с нисък тестостерон, което се нарича тестостеронова заместителна терапия (TRT).

TRT обикновено е безопасен за мъже с ниски нива на тестостерон, когато се прилага от медицински специалист. Данните за определяне на безопасността на TRT за жени са недостатъчни (32).

По-високите дози, които обикновено се използват в състезателна атлетика и силови спортове, са свързани с повишен риск от странични ефекти и не могат да се считат за безопасни (1).

Независимо от дозата, приемането на AAS винаги има ниво на свързан риск.

Хората реагират различно на AAS поради вариации в генетичния състав. Поради това е трудно да се знае как точно ще реагира тялото ви.

РЕЗЮМЕДокато по-ниските, контролирани дози, свързани със заместваща терапия с тестостерон, обикновено се приемат като безопасни за мъже с нисък тестостерон, приемането на стероиди във всякакви количества може да представлява рискове за здравето. По-сериозни странични ефекти се наблюдават при по-високи дози.
Други видове стероиди

Докато AAS са най-често обсъжданият вид стероиди, има друг вид, наречен глюкокортикоиди или кортикостероиди. Това са естествено срещащи се хормони, произвеждани в надбъбречните жлези, разположени в горната част на бъбреците (33).

Те служат като механизъм за обратна връзка във вашата имунна система, която регулира възпалението . Синтетичните версии често се използват за лечение на определени състояния, причинени от свръхактивна имунна система, включително:

алергииастмаавтоимунни заболяваниясепсис

Въпреки че работят добре за регулиране на определени заболявания, те могат да причинят няколко странични ефекти, като повишени нива на кръвната захар и наддаване на тегло. Поради тази причина те са запазени само за умерени до тежки възпалителни състояния (34).

РЕЗЮМЕКортикостероидите са друг вид стероиди, естествено произведени в тялото ви, за да помогнат за регулиране на възпалителните имунни процеси. Синтетичните форми се използват за намаляване на възпалението при много автоимунни заболявания.
В заключение

Анаболно-андрогенните стероиди (AAS) са синтетична форма на тестостерон, използвана за увеличаване на мускулната маса и сила.

Въпреки че рисковете за здравето им варират в зависимост от вида и приетото количество, те могат да бъдат опасни и да причинят странични ефекти при всяка доза. Освен това на повечето места са незаконни.

Ние от Dietyc.com препоръчваме да не използвате анаболни стероиди. Използването им е много сериозно решение и рисковете обикновено надвишават всички ползи.