Сезонът на пътешествениците: 7 чудни места и феномени сред природата, които задължително трябва да видите

1
319
Добави коментар
epis
epis

Ако поне веднъж не си наблюдавал слънчево затъмнение, то животът ти е минал напразно – така би казал всеки запален приключенец

Сезонът на жадните за пътешествия отваря врати пред вас. Следват месеците, в които ще се опитаме да компенсираме изолацията си през зимата. Усетихме я с още по-голяма сила заради властващия коронавирус, а през лятото може да си позволим, поне за малко, да забравим за тежките дни на ограничени контакти и липсата на мечтани дестинации.

Накъде сте се отправили и имате ли списък с природни чудеса, които трябва да видите и задължително да изживеете?

Нека следващите идеи да ви послужат за вдъхновение:

Исландските кристални пещери

Е, със сигурност не ви се връща обратно към студените дни, но това е приключение, от което ще запазите спомен завинаги. Прочутият крайбрежен път на Исландия се извива покрай огромни ледници. В някои от тях се крият ледени пещери с прозрачни стени, през които преминава странна светлина в множество нюанси на синия цвят.

Накратко – невероятна находка за фотографите с призвание!

Ако искате да ги посетите лично и да се запознаете с тях отблизо, ще трябва да се доверите на професионален пещерен водач, за да ви осигури необходимата екипировка и да гарантира безопасността ви.

Пустинен кратер

В пустинята Каракум в Туркменистан се намира кратерът Дервезе, образувал се след сондиране за природен газ. Зейналата дупка била запалена, за да не навредят на населението токсичните газове, но огънят не спрял да гори и до днес.

Така впоследствие мястото се превърнало в туристическа атракция, известна с името си „Портите на ада“. През нощта гледката е особено зрелищна и сбира множество любители на уникалния район.

Целогодишна гръмотевична буря

Трудно можем да си представим, че има кът на земята, където гръмотевичната буря продължава минимум 297 дни в годината. Явлението над изворите на река Кататумбо във Венецуела се дължи на специфичните топографски условия.

Водният басейн – езерото Маракаибо, е заобиколен от топли блата, а в близост се намират Андите. Силното слънце загрява водата и в атмосферата се изхвърля голямо количество изпарения. В момента, в който студените ветрове от Андите се спуснат надолу, се получава сблъсък между топъл и влажен въздух, а той се издига нагоре и се създават условия за перфектната буря.

Едно неповторимо шоу, в което сте само вие и природата.

Пълно слънчево затъмнение

Живели сте напразно, ако поне веднъж не сте наблюдавали пълно слънчево затъмнение.

Хубавото е, че веднъж на всеки 18 месеца, то се случва някъде по планетата и бихте могли да си организирате специално пътуване, за да му се насладите пълноценно и да проследите всяка фаза от феномена. Наистина си струва!

Течен огън

снимка: Дарвин Аткесон

Да се разхождаш в долината и изведнъж да станеш свидетел как водопадът гори. Това бихме искали да го видим с очите си, нали?!

Случващото се на водопада Конска опашка в „Йосамити“ всъщност се дължи на светлината от залязващото се слънце, което кара водата да грейне в ярки тонове на жълто, оранжево и червено, наподобяващо реални пламъци.

Спектакълът е според ъгъла на залеза, от нивата на валежите, достигащи до водопада, от ясното небе. Когато описаните условия съвпаднат в идеалния вариант, се наблюдава явлението и това е толкова невероятно – да се слееш с природата в пълния й блясък.

Локацията се счита за една от най-фотогеничните на планетата ни, а ако средата е подходяща, със сигурност ще бъдете в компанията на тълпа от приключенци……