2022 г. е петата най-гореща година в историята

535
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Нови данни от системата Copernicus Climate Change Service за наблюдение на климата показват, че в изминалата година е имало рекорден брой опасни метеорологични явления, а нивата на парниковите газове са се увеличили.

Глобално, последните 8 годни са най-горещите в историята, а средната годишна температура за 2022 г. нараства с 0.3 градуса в сравнение с миналите 30 години и вече е с 1.2 градуса по-висока от периода 1850-1900 г.

Нивата на въглероден диоксид са се повишили с очакваните 2.1 части на милион, а метанът – с малко по-малко от очакваното.

Лятото е било най-топлото за Европа до момента, с продължителни горещи вълни, достигащи дори най-северните региони.

Липсата на валежи предизвиква сериозни засушавания в много части от континента, както и пожари. Според измерванията, емисиите газове и прах от пожари на територията на ЕС са на-високи за последните 15 години.

Рекордните горещини обхващат и други региони по света, а на много места са придружени с интензивни валежи и наводнения. През февруари е достигнат минимума в площта на антарктическия лед откакто има сателитни измервания.

„Всички тези рекорди показват, че вече изпитваме последиците от затоплящия се свят.“, казва Саманта Бърджис, заместник-директор на програмата. „Имаме доказателства, че избягването на по-лоши последици ще изисква както бързо намаляване на емисиите парникови газове, така и адаптация към променящия се климат.“