Защо на някои хора им е по- топло, отколкото на други

349
Добави коментар
AleksM
AleksM

Усещането за топлина зависи от различни фактори. Докато някои хора се задушават през нощта от жега, други, при същата температура, трябва да се покрият. Тогава възниква въпросът защо, ако температурата е еднаква, всеки човек я възприема по различен начин.

Фактори, които влияят върху усещането за температура

Възприемането на топлина зависи от различни фактори, вариращи от възраст до мускулната маса, кожа, стрес и хормони. Децата и по- възрастните хора имат по-малък капацитет за регулиране на температурата, в сравнение с хората на средна възраст. Децата не са развили напълно тази функция, а възрастните хора постепенно са загубили тази способност. Потят се по-малко от младите хора, което намалява способността им да се охлаждат.

Разпределението на мазнините или мускулите в тялото оказва драстично влияние върху усещането за топлина. Хората с повече телесни мазнини се чувстват по-горещи, но са по-устойчиви на студ. Мазнините предотвратяват разсейването на топлината през тялото поради по-ниския си капацитет на проводимост, в сравнение с чистата тъкан.

Мускулите също генерират топлина. Физическа активност подобрява регулирането на топлината.

Друг от най-влиятелните фактори за тялото е дебелината на кожата. Тези, които имат по-дебела кожа, понасят повече топлина, но по-добре издържат на студа, какъвто е случаят с мазнините. Жените генерират по-малко топлина от мъжете, така, че са по-чувствителни към студа. Въпреки, че имат по-висок процент мазнини, те имат по-малко мускулна маса и по-бавен метаболизъм. Скоростта на метаболизма при мъжете е с 23% по-висока, което генерира по-малко топлина.

Човешкото тяло се адаптира към обстоятелствата. Ако живеете в горещ район, то постепенно ще се аклиматизира към високите температури, както и към ниските температури.

Хората с кожни заболявания имат по-лоша термична регулация поради лошото здраве на кожата или засегнатата част. В допълнение, състоянието на хормоните влияе върху регулирането на топлината. Небалансираните хормони могат да доведат до по-лошо регулиране на температурата. Много жени по време на менопаузата страдат от горещи вълни поради спад на естрогена. Продължителният стрес също води до по-лоша термична регулация.

Ако тренирате редовно, нервната ви система ще регулира топлината по-добре, така че няма да ви е толкова задушно, когато температурата е по- висока. Не се препоръчва обаче да спортувате, когато е твърде горещо, така че внимавайте през лятото.

Хидратацията също е от решаващо значение. През лятото е по-лесно да се дехидратирате, тъй като тялото използва вода, за да се поти и охлажда. Без достатъчно вода то няма да може да направи това и органите няма да получат течността, от която се нуждаят, за да функционират правилно.

 

Източник :La Razon