ООН: изоставаме с усилията за намаляване на климатичните промени

42
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Изоставаме с глобалните усилия за намаляване на климатичните промени , каза ООН, а нови данни показват по-бързо натрупване на парниковите газове, които са основна причина за затоплянето и климатичните промени.

Според анализ, сегашните планове на страните за ограничаване на емисиите въглероден диоксид едва-едва ще допринесат за намаляване на замърсяването до 2030 г., като целта за задържане на затоплянето под 1.5 градуса няма да бъде постигната при тези условия.

Според данните, за последните 2 десетилетия парниковите газове се увеличават с 11 %. Част от причината за това е намалената способност на сушата и вероятно океана да абсорбира въглероден диоксид.

ООН провежда изследването в 200 страни, тоест целия свят, за да научим повече за усилията и плановете на отделните държави.

Сега, ако се имат предвид плановете, емисиите се предвижда да спаднат с около 2.6 % до 2030 г. в сравнение с 2019 г. Това е много далеч от намаляване с 43 %, което ще е нужно, за да се стигне до нулеви нетни емисии през 2050 г.

„Откритията на доклада са впечатляващи, но не и изненадващи.“ каза Саймън Стиел, директор на агенцията на ООН по климата. Според него, сегашните планове на страните са на километри от нужното, за да опазим икономиките и милиони човешки животи по целия свят.

На фона на това, Световната метеорологична организация обяви, че нивата CO2 са рекордни през 2023 г., като горските пожари допринасят за това.

Според СМО, има данни, че при затоплянето, дърветата не могат да поемат въглеродния диоксид със същото темпо, което значи, че повече от него ще остане в атмосферата. Според данните, югоизточните части на Амазония, вместо да поемат, вече излъчват въглероден диоксид.

Източник: BBC