Легенда за появата на зодия (съзвездие) Водолей

6
Добави коментар
mivanova29
mivanova29

Легенда за появата на зодия (съзвездие) Водолей
Posted by BellaDonna
horoskopi1,
Водолей,
зодиак,
зодии,
история,
легенда,
любопитно,
митология,
хороскоп
13:45

Зевс решил да накаже хората заради неблагодарността и неуважението им и залял земята с Всемирен потоп. Завял ураганен вятър и страшен порой се изсипал върху цъфтящите ливади и зелени морави. Дъждът валял безмилостно в продължение на много дни… Равнините и долините се превърнали в дъна на нови езера и морета, много хора се издавили, а други, лишени от подслон и храна загинали от немощ. По волята на боговете, оцелели само благочестивият Девкалион (син на Прометей) и неговата жена – Пира (дъщеря на Пандора). Посъветван от Прометей, Девкалион направил голям сандък, сложил в него запас от храна и питейна вода и преди началото на потопа влязъл в него заедно с жена си като оставил всичко в ръцете на съдбата… Сандъкът се носил по бурните вълни девет дни, докато накрая се разбил в скалите на Парнас – единствено те се възвишавали над безбрежните води. След като Девкалион и Пира стъпили на земята, пороят спрял, водата започнала да отстъпва, а небето се озарило от слънчевите лъчи. Но ужасът от самотата обхванал оцелелите от катастрофата спътници: цялата земя била опустошена… Отчаяни и съкрушени Девкалион и Пира паднали на колене и започнали да молят Зевс. В миг пред тях се появил вестителят на боговете – Хермес и казал: „Господарят на боговете и хората, великият Зевс знае за твоето благочестие, затова те пощади и е склонен да изпълни едно твое желание.“
„- О, велики Хермес! – отвърнал Девкалион – Само за едно те моля. Предай на Зевс: нека отново засели земята с хора, немислимо е да живеем в самота…“ Чрез Делфийския Оракул, Зевс съобщил за своето съгласие и дал заръките си… Девкалион и Пира събрали множество камъчета и вървейки ги хвърляли зад гърба си. Камъните, хвърлени от Девкалион се превръщали в мъже, а тези от Пира – в жени. Хората отново заселили земята и започнали да изграждат новия си живот.
Заради постъпката си, благородният Девкалион бил награден с безсмъртие – винаги да краси небето като съзвездието Водолей.
* Според други твърдения, обаче това е разяреният Зевс, излял пороя над Земята.

Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.
comments powered by

2012
BlogNews Magazine. All Rights Reserved.

Designed by SimplexDesign