Вестник „Уикенд“ с втора присъда за дискриминация от КЗД

15
Добави коментар
jool
jool

Вестник „Уикенд“ с втора присъда за дискриминация от КЗД

17 октомври, 2010 at 1:44 pm

За втори път тази година Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе с решение срещу жълтото издание „Уикенд” заради дискриминационни практики. Първият повод за това бе статия за скандала с футболиста на ЦСКА Иван Караджов.

След като през май наложи на изданието въвеждането на механизми за самоконтрол с оглед недопускането на дискриминация на страниците на вестника, както и уведомяване на всеки три месеца в срок от една година за резултатите от приложението на разработените методи, сега Комисията глоби с 800 лв. главния редактор и издател Мартин Радославов и препоръча на журналистката Дани Златанчева в работата си да се въздържа от „представянето на неустановени и недоказани факти и обстоятелства като установена истина”, както и „да не се стреми към създаване на стереотипи и негативни нагласи към лицата с нехетеросексуална и хомосексуална ориентация единствено и само водена от стремежа си към сензация”.

Повод за настоящето решение на КЗД е статия в „Уикенд” от бр. 40 (308) от 3 ноември 2009 г. Заглавието на материала, поместено на първа страница, гласи: „Сензация! Убиецът на Белнейски хомосексуалист”.

На стр. 15, където продължава материалът, авторката Дани Златанчева обяснява, че заподозряният в двойно убийство Лазар Колев „има меко казано странен интимен живот”, „скандални хомосексуални връзки”, както и че „вероятно травмите от насилствените хомосексуални актове са го принудили да се отврати от жените и да ги третира единствено като инструмент на сексуално задоволяване, коментират психолози”, без да е уточнено кои са психолозите, направили този коментар.

Никъде в текста на материала не се споменава самопризнание от страна на заподозряния Лазар Колев, че е хомосексуален.

„Слуховете за сексуалното му поведение в младежките му години по никакъв начин не могат да служат за основание на заявеното на първа страница, доколкото сексуалното поведение не е определящо за сексуалната ориентация на личността,” пишат в жалбата си активистите Добромир Добрев и Радослав Стоянов, които са сезирали КЗД по случая.

„Представеният по подобен начин материал прави негативни внушения у четящия по отношение на нехетеросексуалните лица. Приписването на драматичност, скандалност и/или шоковост, са обичайни похвати на нетолерантното говорене за хомосексуалността,” допълват те и твърдят, че представянето на хомосексуалността като девиантно, антисоциално и престъпно поведение представлява подбуждане към дискриминация.

В първото заседание по случая авторката Дани Златанчева обяснява:

„…материалът наистина е малко така, с напомпано заглавие, чисто вестникарска е технологията на едно издание, особено когато е жълто, знаете така, малко нещата са… всичко е сензационно, всичко е скандално, всичко е пикантно.”

Издателят Мартин Радославов пък заявява, че „Уикенд” не е подписал Етичния кодекс на българските медии, тъй като не е бил поканен и още повече — има „сериозни възражения към този документ и към поведението на медиите, които са го подписали”.

От обясненията на Радославов става ясно също, че мотивът му да постави такова заглавие на въпросната статия е бил, че е счел за „любопитно обстоятелството, че един насилник на млади момичета, каквито са били сестрите Белнейски е носител на хомосексуална склонност”, както и че е извел този любопитен факт в голямо заглавие на първата страница на поверения му вестник, където по принцип се води рубрика с надслов „Сензация”.

Радославов не предостави доказателства за твърдените „хомосексуални наклонности” на Лазар Колев, като последните той обяснява със сведения от други лица.

„[З]аглавието на атакуваната статия извежда категорична констатация, че убиецът на Белнейски е хомосексуалист, което поставено под грифа „Сензационно” внушава на читателя именно това твърдение, което за незапознатия читател автоматично създава асоциацията за убийство поради хомосексуалната му ориентация, която очевидно витае в представите и на самата ответна страна Мартин Радославов […],” пише в решението си КЗД.

Решението на Комисията подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от получаването му. Глобата на Радославов се заплаща в полза на републиканския бюджет.

През юли КЗД санкционира с глоби за дискриминация по признак сексуална ориентация и издателят на в „Галерия”, както и главният му редактор Кристина Патрашкова.

Like this:

Like Зареждане…

Related

Entry filed under: ЛГБТК новини. Tags: Дани Златанчева, Добромир Добрев, КЗД, Комисия за защита от дискриминация, Мартин Радославов, Радослав Стоянов, Уикенд, дискриминация, жълта преса.