Търсим нови туристически обекти за списъка на ЮНЕСКОТърсим нови туристически обекти за списъка на ЮНЕСКО

11
Добави коментар
Castiel
Castiel

Започна кампанията за набиране на кандидатури на нови туристически обекти, които да бъдат предложени на ЮНЕСКО за включване в Списъка на световното културно наследство.

След експертно проучване са определени 53 обекта от материалното културно наследство на страната и 15 – от нематериалното. Първите 30 обекта от тях ще бъдат обявени за национално гласуване на сайта на кампанията „Чудесата на България-2” – www.bgchudesa.com, като всеки може да гласува и да добави нови предложения, които смята, че са пропуснати. Гласуването ще бъде на два тура – в първия ще бъдат представени топ 20 от новите чудеса на България, а на втория – топ 10. Обектите от топ 10 ще бъдат обявени официално по време на спектакъл в НДК в края на септември.

„Целта с изготвянето на топ 10 на новите чудеса на страната е да се помогне на държавата да изготви проекти, с които да кандидатства пред ЮНЕСКО”, обясниха организаторите на кампанията. Те призоваха да се предлагат обекти, които наистина са ценни и представят страната ни в сферата на материалната и нематериалната култура пред света.

Кампанията „Чудесата на България“ съвпада с инициативата „Живи човешки съкровища – България 2012 г.“ на Министерството на културата и БАН. През юни 2012 г. национална експертна комисия ще предложи до пет кандидатури пред Националния съвет за нематериално културно наследство.

Учени от БАН, шефовете на регионални музеи, общественици и неправителствени организации ще могат да дават своите предложения на специалния интернет-портал в сайта на „Чудесата на България-2”.

Кампанията се организира от в. „Стандарт” с подкрепата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и Министерството на културата.