Все повече млади хора умират от инфаркт

3
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Внезапната смърт остава една от големите медицински загадки на съвременността.

На всеки един милион души Само за седмица внезапно умират от 30 до 50 мла­дежи и девойки именно по този начин. Нямаме точна статис­тика за България, но като цяло тенденцията е тревожна. Само в САЩ от внезапна смърт умират половин милион съвършено здра­ви млади хора. И в европейските страни зачестяват подобни случаи, например в Германия всяка година от внезапно спи­ране на сърцето от този свят си отиват повече от 100 хиляди човека, част от които между 17 и 25 години.Преди време лекарите споде­ляха мнението, че за всичко е виновно патологичното удебе­ляване на сърдечния мускул. Сега извеждат нова версия – причина­та уж е в наследствеността Т.е., ако някой от близките ви преди време е починал от сърдечен пристъп, се грижете за себе си и редовно посещавайте кардиолога. Но дали това повишава шансовете да се предотврати неочакваната смърт в разцвета на силите на младите хора? Не много, Ето в това е ужасът на вне­запната смърт – че тя идва сякаш от нищото, ей така, без видима причина.

 

Преди по-малко от месец в рамките само на два дни двама млади здрави хора – де­войка на 20 години и младеж на 22 – умряха в съня си… от инфаркт. Родни специалисти коментираха в някои медии този зловещ т.нар. синдром на внезапната смърт, но не стана много ясно защо се случва това. Статистика­та от Световната здравна организация показва, че в днешно време по целия свят на един милион население всяка седмица внезапно уми­рат от 30 до 50 млади хора. Да, действително обичай­ният ритъм на едно здраво сърце може да се наруши внезапно и ако не се вземат решителни мерки, човекът може да си отиде от този свят за броени минути и дори секунди. Случвало се е дори да не успее да разбере какво става, чуди се как така неговото здраво сърце се е разтуптяло изведнъж, впоследствие го обхваща някаква тревога, но докато се усети, че това може да бъде опасно, сърцето му спира. Какво е подтикнало този свръхиздръжлив орган към такова нелогично пове­дение? А може би отговорът трябва да се търси и от лекари с друг специалности?

А ДАЛИ АЛКОХОЛЪТ НЕ Е ВИНОВЕН?

ИЛИ ОТСЛАБНАЛИЯТ организъм?…

Безусловно, има значе­ние, защото продължител­ната употреба на спиртни напитки може да доведе до сърдечна катастрофа, но повечето от внезапно починалите млади хора не пият. Дали пък слабият организъм не може да се справи е битовите нато­варвания? Но тогава пък защо умират спортисти, намиращи се под непрекъс­нат лекарски контрол? И тази статистика е мрач­на – десетки футболисти си отидоха от този свят буквално на игрището. И не само, например младият латвийски хокеист, 31-годишният Сергей Жолток, неочаквано се почувствал зле по време на мача. Ле­карите веднага се спус­нали да му помагат, но не успели, а само продължили агонията на сърцето, „ре­шило на всяка цена да се откаже от своите функ­ции”. И пак ще се повторим, че са десетки тези млади атлетични спортисти, които на всичкото отгоре са под непрекъснатото на­блюдение на медиците. Ве­роятно е по-лесно всяко внезапно спиране на сърцето да се припише на „нещо употребявано”, още повече ако това „нещо” съвпада с медицинските канони. Но ако се абстрахи­раме от тези недоказани с нищо теории, тогава каква в крайна сметка е първопричината за зага­дъчната смърт на. тези млади хора?

 

Как Да Се Предпазим От Инфаркт И Сърдечни Заболявания – Тайните На Сърцето:

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”