Германец прави слънчеви пещи за печене на… тортила

2
Добави коментар
yApple

от GreenTech.bg на 08/12/2012

Германският предприемач Грегор Шаперс е инсталирал серия от големи кръгли слънчеви панели в малкия град Ел Саус близо до Мексико Сити, за да използва слънчева енергия за готварските си дейности. Всяка слънчева фурна е струвала 4-5 хиляди долара като построяване, но сега, когато всичките пещи са готови, те работят безплатно и не произвеждат каквито и да е емисии на парникови газове. Според Шаперс, всеки от неговите соларни рефлектори може да може създаде достатъчно енергия за приготвянето на ястия за 60 души.

Рефлекторите могат да развият температури до 1020 градуса по Целзий. Топлината се разпределя между казан, тава и фурна. Всеки рефлектор спестява еквивалента на 60 литра гориво всеки месец, доказвайки колко екологична е системата. Шаперс твърди, че неговият проект се отличава със значителни подобрения в сравнение с други съществуващи модели – той може да готви директно в къщата си.

„Първоначално хората тук, в региона, бяха много скептични относно ползата от моя проект, – казва Шаперс. – След като видяха съоръжения и това какво можем да направим с тези рефлектори, те разбраха, че системите работят.”

Панелите са произведени от Trinysol – компания, основана Шаперс, чрез използване на технологията, разработен от австрийските Schefflers Wolfang. Налице са два размера – единият е 10 квадратни метра, а другият – 16 квадратни метра. Оборудвани със светлинни сензори, рефлекторите автоматично се обръщат към слънцето.

В момента Шаперс тества технологията си  за други цели, включително парникови проекти, производство на мед и система за парни бани.

Публикувано в Енергия