Канализиращ вятърен генератор носел повече мощност при по-ниски разходи?

3
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

от GreenTech.bg на 10/12/2012

Конвенционални вятърни турбини на големи мачти са стандарт за генериране на чиста енергия от вятъра. Една нова фирма вярва, че нейният уникален дизайн може значително да превъзхожда традиционните вятърни турбини.

SheerWind от Минесота е разработила INVELOX – система, която има способността да „трансформира вятърноенергийната индустрия“. Канализираща вятъра, тази турбинна система е в състояние да работи при най-ниски скоростта на вятъра и да се намали цената на вятърната енергия до около 3 цента за киловатчас. Нейният дизайн свежда до минимум въздействието върху птиците, животните и околната среда.

За разлика от с традиционните проекти за вятърни турбини, които улавят енергията на вятъра с генератор на върха на мачтата, системата INVELOX използва система от фунии за насочване на вятъра, като го ускорява през завиващ тунел, преди да премине през наземен генератор. Системата, според фирмата, е в състояние да използване множество кули за канализиране на вятъра към един генератор, където витлата са до 84% по-малки в сравнение с традиционните турбини.

Освен всичко друго предимство на този дизайн е и фактът, че турбината може да улавя добре вятър с често сменящи се посоки и вятърни потоци от няколко страни едновременно.

Според SheerWind няколко демо единици вече са тествани в полеви условия в Минесота и сега се събират данни за тяхното функциониране и ефективност. Компанията също така казва, че планира да изгради и демонстрационен модул от комунален мащаб скоро.

Публикувано в Енергия