Като по време на Студената война

7
Добави коментар
trix
trix

Като по времената на Желязната завеса шпионите от Изтока и Запада намират във Виена мястото, където могат относително безпрепятствено да се отдават на секретната си дейност. На 13 януари посред бял ден на улицата бе застрелян чеченския опозиционер Умар Израилов – убийство, за което се смята, че е плод на работата на разузнавателните централи и което по всяка вероятност, както става толкова често, никога няма да бъде разкрито.

Често агентите са известни на властите в страната

Традиции в опазването на тайни

„Австрия все още е предпочитано място за агентите“, казва Зигфрид Беер, директор на Центъра по тайните служби, пропагандата и проучванията, свързани със сигурността в Грац. „Често тези агенти са известни на властите, но на дейността им рядко се пречи. Всичко се урежда с добронамереност и дипломация. В това отношение тук има дългогодишна традиция“, изтъква Беер.

Критично настроеният към Русия Израилов е най-важният свидетел по делото срещу проруски настроения чеченски президент Рамзан Кадиров. На съдебен процес в Австрия Израилов трябваше да даде показания срещу Кадиров, обвинен в убийства и изтезания. Случаят Израилов е един от многото. Само няколко месеца по-рано, през октомври 2008 година, неизвестни лица се бяха опитали да отвлекат избягалия във Виена бивш шеф на казахстанската тайна служба Алнур Мусаев.

За Австрия са характерни аферите от този тип, които никога не биват изяснявани“, разказва журналистът Кид Мьохел, автор на книгата „Центърът на шпионажа Виена“. „Появи ли се някаква политическа връзка в криминален случай и властите тутакси започват да се държат по странен начин“, допълва Мьохел.

И Петер Пилц, експертът по отбраната на австрийските зелени, повдига тежки обвинения срещу правителството във Виена във връзка със случая Израилов. Вътрешното министерство било съвиновно за убийството му. Та нали в крайна сметка чеченецът преди смъртта си на няколко пъти напразно иска полицейска охрана, защото се чувства застрашен.

По преценка на експертите Виена като кръстопът между Изтока и Запада има най-голямата „наситеност“ по отношение на агентите в световен мащаб. В града на Дунав, седалище на редица международни организации като ОССЕ, на петролодобиващите страни ОПЕК и на ядрената МААЕ, живеят не по-малко от 17 хиляди дипломати. „И приблизително половината от тях са свързани с тайните служби“, казва Беер.

Сцена от трилъра „Третият човек“

Какво привлича тайните агенти?

Във Виена, мястото, където се развива действието на легендарния шпионски трилър „Третият човек“, е относително лесно човек да се сдобие с оръжие или да изпере „мръсни“ пари, казва зеленият политик Петер Пилц. През последните няколко години стотици хиляди бежанци пристигнаха в Австрия, сред тях – 20 хиляди чеченци. Така че само Русия е разположила най-малко 500 свои тайни агенти във Виена, следящи чеченците в изгнание.

Австрийското вътрешно министерство също не очаква край на активната агентурна дейност: „Австрия ще остане и в бъдеще оперативна зона за чуждестранни тайни служби, което се доказва и не непроменено високата численост на сътрудници на разузнаванията“, се казва черно на бяло в Доклада за защита на конституцията.