Колаж от произволно разхвърляни снимки

18
Добави коментар
panam
panam

15 Март 2011, 23:24 | 51581 преглеждания | 50 коментарa

Категория: Дизайн » Photoshop

Оценка:

(10 гласували)

216 добавяния към любими

Колаж е доста обширно понятие и аз няма да го дефинирам тук. Само накратко ще поясня, че за един колаж са необходими, тема, добра идея и добре подбрани снимки, като под понятието „добре подбрани“ трябва да се разбира те да са с еднакво добро качество както и по някакъв начин да са свързани с темата. Идеята се ражда по-лесно, когато разполагате с много снимки – защото ровенето в Интернет и използването на чужди снимки не е от най-блестящите идеи.
Тук, ще се опитам да ви запозная с техническите методи и инструменти, които можете да използвате при правене на колаж в най-опростения му вариянт, а именно:

Колаж от произволно разхвърляни снимки

1. Отворете 3 снимки (може и повече естествено). Първо проверете размерите им и ако има нужда – намалете ги според това, в какви размери ще ви бъде крайния документ.
Аз ще използвам собственоръчно направени снимки.
Много лесно се оразмеряват снимки, като се използва Crop Tool (С)
В лентата за настройки, задайте предварително размерите, които са ви необходими:

Изтеглете с инструмента рамката която ограничава тази част от снимката, която ще остане след изрязването. Ако искате да запазите цялата снимка – оградете я изцяло. Ако искате да изхвърляте някои ненужни части – оградете само това, което ви трябва. Можете да я местите посредством точките, но не можете да променяте зададената според размерите форма. След като сте готови, натиснете Enter и ще имате снимката в размера, който сте посочили:

Използвайте настройките за да изрежете и останалите снимки, ако искате да са еднакви.

Сега отивате в мeнюто File -> Automate -> Photomerge. Ще се отвори прозорче, в което трябва да са посочени снимките, които ще сглобявате – натиснете ОК.

Ще се отвори нов прозорец, където трябва да ги аранжирате ( тук е възможно да се появи и предупреждение, което указва, че трябва да си ги аранжирате ръчно – съгласете се – ОК:

Натиснете върху изображението за цял размер

Oт ляво има лента с инструменти – 2-та основни инструмента, които ви трябват са: най-горния Select Image Tool е за придвижване – хващате с него снимките от горната лента и ги смъквате 1х1 в долното поле, което ви служи същевременно и за фон.
следващия: Rotate Image Tool е за да можете да ги въртите.
Аранжирайте ги и преди да натиснете ОК, сложете отметка и на Keep as Layers, за да не се групират в един слой.

Сега в панела Lyers имате 3 слоя и можете да правите и допълнителни промени, както и да добавяте стил към всяка снимка. Но най-напред трябва да увеличим работната площ, за да имаме повече място за действие: Image -> Canvas -> Size. Аз увеличих със 100рх във всички посоки. Вие преценете сами.

Направете си и работен фон, за да виждате по-добре: Създавате нов слой (Shift+Ctrl+N) – той винаги се създава над активния, затова го хванете със задържан ляв бутон на мишката и го плъзнете в панела Layers, за да е под всички останали. Запълнете го с цвят, който си изберете; запълването става бързо и лесно с кратките клавишни комбинации:
(Alt+Delete) за Foreground (Преден) или (Ctrl+Backspace) за Background (заден)

Изберете слоя с първата снимка и добавете стил от Layer -> Layer Style -> Blending Options. Панела можете да отворите и с двоен клик в полето на слоя, към който добавяте стил.
Ако искате да добавите рамка – избирате Stroke . Не се опитвайте да следвате точните стъпки, разгледайте подробно всички менюта и правете експерименти, за да разберете кое за какво се използва. Менюто Fill Type – предлага 3 възможности:
Сolor – едноцветен фон
Gradient – ансанбъл от преливащи се тонове
Pttern – готова шарка

После може да добавите и сянка (Drop Shadow).
Ето все пак моят избор на на настройки:

Moжете да разменяте местоположението на снимките в панела Layers, като ги плъзгате, в зависимост от това, коя снимка искате да е най-отгоре и да заляга останалите. Ако не сте доволни от аранжировката, използвайте (Ctrl+T) и продължете да размествате.
Ето какво се получи дотук:

Бях избрала за рамките Pattern, но не останах доволна и избрах друго решение с Gradient. Moже по всяко време да отворите стила на даден слой и да промените ефектите.

Сега изберете слоя с фона и пак от Blending Options, можете да го разнообразите, като изберете една от 3-те възможности:

Може още да напишете някакъв текст и да сложите тънка рамка. Оттук нататък е ред на вашата фантазия, въображение и умения в работата с ФШ.

Запазете готовия файл от File -> Save as или File -> Save for Web , като посочите формат JPEG

Ето крайния резултат:

Натиснете върху изображението за цял размер

Автор: maqpen4eva

Ако урокът ви допада, споделете го в Twitter и Facebook или го запазете в Delicious.

Урокът е добавен от: maqpen4eva

изглежда много готино ама нещто не ми се получава фона аз маи сам с друк ФШ 🙁

zadyljitelno li e s tozi Photoshop koito e na uroka? az sym s CS3 i neshto ne mi stava 🙁

и аз бях със CS3 и на мене не ми се получаваше и си изтеглих Photo Shop 9.0 CS2

kak da si isteglq Photo Shop CS2

Правила съм урока преди да излезе Cs3 – става и с него, но той ги слива автоматично и предлага няколко вариянта на сливане; трябва да изберете последната от предложените възможности:

http://img61.imageshack.us/img61/7179/photomergeac8.jpg

Пак ще се отвори прозореца показан в урока, ще си подредите както искате картинките, като се върнете във ФШ, към всеки слой ще има маска; с десен бутон на маската -> delete и махате маските!

KAK DA SI ISTEGLQ PROHO SHOP CS3???????NE6TO NE STAVA

http://img296.imageshack.us/my.php?image=mygardenwi7.jpg
Вижте как стана моето 🙂

http://img296.imageshack.us/my.php?image=mygardenwi7.jpg
Горе, нещо не стана…

Не мога да намеря File -> Automate -> Photomerge в моята версия го няма някой може ли да ми помогне -версията ми е Photoshop 7.0

Стара е… дърпай нещо ново.

File -> Automate -> Photomerge и при мин го няма

Урока е правен за версия CS2, няма как да знам дали го има в предишни, защото не съм работила с по-стари, след като го нямате, версията ви е по-стара от CS2 и следва да си го направите ръчно!

става си стига да имаш фантазия 🙂

какъв е този слои Lyers не мога да вкарам фона в него?

и как да си направя рамки и на др две снимки?

мерси справих се супер урок!мерси пак!

Само не разбрах какъв е смисъла да пишеш Мая Пенвева насякъде ? Някаква мания ли ти е това ?

Това е воден знак, слага се на картинките и снимките за да бъдат защитени!
Да си непросветен и неграмотен не е толкова лошо, има шанс да наваксаш при добро желание, но да си уникално тъп, че да го демонстрираш – това вече е голям проблем!

Тва ми е първия опит, който качавам тук 🙂 http://images22.snimka.bg/004898876.jpg

ha mn qk yriok poly4imi se mn qko stana[/img][code] [url]

Дръпнете си Photoshop CS2 Там го има 🙂

нищо не ми се получава.
пише ми :photomerge can not merge Smart Object Documents.They will be skipped!Немога да отворя всички картинки и заедно да ми ги показва в един файл.Всички се отварят в отделни файлове.Моля помогнете ми!!!!!

Супер готино уроче !!!
Много добре обяснено става и за начинаещи !
Макар че , не работих точно по него , стана много яко ( е , поне според мен )
http://www.prikachi.com/users/iva_leila/107Z.jpg

Може да го пробвам този урок, харесва ми 🙂 Но повече ме интересува как мога да извъртя текста диагонално например?

здравей maqpen4eva, много хубав урок, много е полезен като начинаещ като мен, специолно заради него си изтеглих photoshopcs2. Направих всичко както е посочено но само фона на края не ми стана, не иска да ми го промени…. Можели някои да ми помогне?

Нямам представа защо не иска да ти го промени, допускам че се опитваш да приложиш стил от Blending Options върху празен слой – само в този случай не може да стане, трябва да запълниш слоя с някакъв цвят и тогава ще се видят ефектите, ако вече са приложени

искам да помоля за съвет понеже съм много затруднена.Трябва ми урок за колаж на няколко снимки в една рамка с няколко празни полета понеже знам как става с една снимка но ми трябват с повече от една ще ви бъда много благодарна ако ми помогнете! 🙁

На стъпка File-Automate -Photomerge-ми дава грешка 48 файлът и папката не съществуват. Може ли някой да ми помогне. С фотошоп CS3 sum

Получи се перфектно ! Малко повече може да се експериментира и ефекта е впечатляващ ! 🙂

Ей мерси много! Направих си страхотен колаж благодарение на теб 🙂

Здравейте,страхотен урок наистина,искам да ви помоля да помогнете ,ако може да ми кажете как да сложа моя снимка за фон.. нещо не мога да успея,ще ви бъда благодарна ,мерси предварително 🙂

Избери слоя с фона, копирай снимката, която искаш да стане фон (ctrl+a – ctrl+c) и я постави в основния документ (ctrl+v)

Нещо подобно за фотошоп цс4 ? как става това с него 😕

цс4 е за хора, които са изучили основите на фотошоп, не е за новобранци, уроци за нея няма – не е важно с коя версия си, а какво можеш

а-ха…ок 🙂 сега значи да търся стара версия като вече е излязла новата,за да се уча .Ок :S

Благодаря,получи се 🙂 Урока наистина е много полезен

урока е супер но на мен не ми излиза този прозорец като отида на file-automate-photomerge….излиза ми по различно и не ми се показват там снмките. Аз работя с CS3. някой да помогне

някои може ли да ми каже как да си вмъкната снимката в рамка……

И моите рамки стават назъбени – като при резултата на Hondari – как може да се оправи това?
в Photomerge – нямам отметка keep as layers – може би това е проблема?

Имам един въпрос може ли снимките да не са в такава рамка а да са в рамка като от стар фотоапарат кадето като снимаш веднага излиза снимката ?

http://prikachi.com/images.php?images/666/2997666g.jpg

Текст на линка… :))))))))))))))

http://prikachi.com/images/840/3097840W.jpg
изписва ми това акто искам искам да слея картинките с фотоштп CS3 sam :S

Трябва да сте регистиран потребител за може да оставяте коментари! Направете своята безплатна регистрация още сега.