Как да се грижим за паролите си

1
Добави коментар
hicomp
hicomp

Паролите за различните интернет услуги, които използваме, са голям проблем. И то не само когато се налага да ги въведете правилно, за да имате достъп до банковата си сметка или когато искате да пазарувате за празниците. Или просто да влезете във Facebook. „Болката“ свързана с паролите се простира и до управлението им. Преди няколко седмици споделихме първите резултати от проучване, което осъществихме с Harris Interactive. Сега, когато имахме малко повече време да задълбаем в резултатите, можем да задълбаем в детайлите и да ви покажем няколко интересни цифри, свързани с онлайн сигурността.

Като за начало, как хората се грижат за паролите си? Можем да дадем един прост пример. На въпроса „Как бихте реагирали ако социална мрежа или друг сайт ви помоли изрично да промените паролата си?“, 31% от анкетираните отговарят, че биха сменили паролата си веднага. Около 19% казват, че биха сменили паролата си в някои случаи, а 18% биха игнорирали тази молба. Последната група – 32% от потребителите – казват, че биха се свързали със съответния сайт, за да поискат повече информация.

С други думи, за промяна на паролата може да се разчита само на 3 от 10 потребителя. Около половината от хората директно биха игнорирали подобна молба, която може да се окаже доста важна. А останалите – е, те биха генерирали малко трафик в центъра за връзка с клиенти на сайта.

Това откритие показва ново измерение на цената на недоверието. Ако пробив в системата на доставчик на онлайн услуга (а такива не лисват на всички възможни нива – от най-малката до най-голямата компания) доведе до нуждата за смяна на паролите на 3 млн. пароли, това означава поне 1 млн. контакта с този център. Няма да коментираме какви биха били разходите.

По-интересната статистика обаче е колко често потребителите сменят паролите си по собствено желание. Около 16% от участниците в проучването казват, че никога не са сменяли паролата си за онлайн услуга самостоятелно или по собствено желание. Други 45% твърдят, че това се случва поне веднъж годишно. А 31% сменят паролите си веднъж на 6 месеца.

Още нещо – в допълнение към класациите за най-често срещаните пароли. Според проучването на ESET в 39% от случаите потребителите избират нещо „уникално и произволно“ за създаването на паролата си. В останалите случаи обаче се среща: – Име на нещо познато – домашен любимец или любимо място – 21% – Нещо друго (каквото и да е то) – 37% – Име на локация – 6% – Спортен отбор – 5%

Що се касае до съхранението на паролите, проучването ни показа, че сигурното поведение (или използването на по-сложни, различни пароли пароли и PIN кодове) е по-често срещано сред по-възрастните потребители. Статистиката показва, че възрастовата група над 55 години е най-сигурна онлайн, а групата 18-34 г., въпреки „израстването си с интернет“, изостава значително в тази сфера.

И все пак, как се съхраняват различните пароли (които в нашето общество далеч не са малко, предвид огромния набор услуги, които се използват онлайн)?

Помня всички: 41% Записвам ги на хартия: 29% Съхранявам ги във файл на компютъра си: 9% Пазя ги в имейл: 4% Друго: 11%

Отговорите се припокриват в различните демографски групи, въпреки че мъжете използват компютъра за съхранение на паролите си малко по-често от жените. Жените пък са по-склонни да записват паролите си на лист хартия. Едва 10% от потребителите обаче са склонни да разчитат на софтуер за управление на паролите, наличен във всеки уважаващ себе си браузър, например.

Което не е лош избор, стига да знаете как да опазите този софтуер от външен достъп.