30 пловдивски художници продават картини в помощ на болни деца

1
Добави коментар
piliondel
piliondel

Суматоха
  Култура

30 пловдивски художници продават картини в помощ на болни деца

PlovdivWeek на 11/12/2012, 11:40

Снимка: inews.bg

В детската хирургия са спасени десетки животи

Благотворителен търг с близо 30 картини организира днес (11 декември) Дружеството на пловдивските художници. Събраните средства ще бъдат предназначени за довършване на ремонта и оборудването на операционна зала в Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ Свети Георги. Това съобщиха председателят на ДПХ Димитър Чонов и началникът на клиниката доц. д-р Пенка Стефанова.

Творците ще продават картините си на два пъти по-ниски цени от обичайните, за да стимулират интереса на ценителите и колекционерите. Те ще предоставят 80% от приходите за каузата, а с останалата част от сумата ще покрият направените разходи за материали, обясни Димитър Чонов.

Освен него свои творби за каузата ще дарят близо 30 известни творци, сред които Васил Стоев, Атанас Хранов, Николай Савов Николай Томов, Недко Итинов, Румен Жеков, Георги Урумов.

По първоначални разчети са необходими 68 хил. лева за завършване на ремонта на операционната зала в Клиниката по детска хирургия, обяви доц. д-р Пенка Стефанова. Тази година клиниката отбелязва 60 години от основаването си. Тя е първото детско хирургично звено в страната и извършва уникални за Южна България операции, потвърдиха от УМБАЛ „Свети Георги”.

Търгът ще се проведе от 16:00 до 18:00 ч. в зала „Съединение” на Историческия музей. Инициативата е под патронажа на Славчо Атанасов, който ще предостави за каузата една от най-ценните си картини – платно от Истанбулския период на Димитър Киров.

Тагове:
суматоха
култура
пловдивски
художници
продават
търг
детска
хирургия