„Приста ойл“ ще строи в Украйна завод за преработка на отработени масла

3
Добави коментар
alkin
alkin

Русенската компания „Приста ойл“ ще строи напролет първия в Украйна завод за преработка на отработени масла, който ще прилага екологични технологии, съобщи украинският посланик Милока Балтажи по време на срещата си с областния управител Стефко Бурджиев.

Дипломатът бе на работно посещение в Русе, където разговаря с губернатора и двамата му заместници Веско Маринов и д-р Андриан Райков. Правителството на Украйна е одобрило изграждането на завода и се очаква той да донесе икономическа и екологическа полза на страната.

По време на разговорите стана ясно, че Украйна има интерес от подобряване на навигацията по река Дунав, като компания от Измаил може да осигури драгиране на реката и удълбочаване на водния път. Това ще помогне да тя да стане плавателна през цялата година. Макар Украйна да не е член на ЕС, тя е готова да работи по проекти с България и Русенска област по Дунавската стратегия, тъй като е една от крайдунавските страни.

Сътрудничеството с Русе по линия на бизнеса ще бъде подпомагано и от новосъздадената Българо-украинска камара, където има запитвания от десетки украински фирми за партньорство с български компании. От областната управа предложиха да се засили туристическият поток, като украинските кораби спират в Русе, за да разгледат града. Посланик Балтажи сподели, че се очаква тази година да има близо 20 % ръст на туристи от Украйна в България. През 2011 г. те са били 250 000 души.

Колкото до стокообмена между двете страни, през миналата година той е бил около 1,7 – 1,8 млрд. долара, но заради кризата през 2012 г. ще достигне около 1 млрд.долара. Украинският дипломат предаде поканата на губернатора на Одеса за гостуване на русенска делегация, но това ще стане най-вероятно през пролетта, с участието на бизнеса. Тъй като украинците имат сериозно желание да участват в проекти на българските области и общини, в Русе бе докаран и модерен автобус за градския транспорт. Той е произведен от завода в Лвов, който възнамерява да отвори такова производство и в България. То ще бъде съсредоточено в Габрово, а резервните части ще се доставят от Германия. Автобусът работи само на метан, като с едно зареждане изминава 600 км и има 34 седящи места.