За жените, мъжете, компютрите и игрите – интервю с Петя Желева

3
Добави коментар
tomislavsavov
tomislavsavov

На 1 декември се проведе “TEDxMladostWomen”. Една конференция, събрала дами за лектори, много ентусиазъм, смелост и победи. Скоро ще можете да видите и записите, но сега искам да ви представя един от лекторите – Петя Желева. Занимава се с игри от 2001 г. насам и обича гейминга, защото е един от начините да прескочи границите на възможното и позволеното за жените.

Здрасти, Петя!

Здрасти, Аз съм Петя. Зодия РАК Занимавам се с компютърни игри от повече от 10г. Водещ принцип…хм.Не съм сигурна дали имам. По-скоро се старая да си правя моето, без да преча на другите. Също е важно дас е знае, че много рядко е твърде късно, за да стане още по-късно.. Съвестта ми говори почти през цялото време, та засега мисля, че ми е най-добрият приятел, защото не ме е подвела. Ще видим занапред. Обичам да изказвам мнението си на висок глас и в много от случаите казвам нещата в очите. Доста хора не ме харесват, но пък доста ме обичат много :)) Други са предубедени към мен и не ме кефят, но някой ден ще се опомнят, надявам се на 21.12!!! 

 

 

На TEDx Mladost Women съвсем рационално оспори стереотипа за жените и технологиите. В този дух можеш ли да дадеш пример за мъж, изпаднал в немилост пред компютъра да речем?

Хаха.Ами не, не мога. Причината е отново обществото, което насърчава мъжете да се занимават с компютри и технологии. Ако мъж не може да се справи с компютър, казваме “Нищо ще се научи, не е свикнал”. Но ако жена изпадне в подобна ситуация – “Е, тя е жена, не и се сърдете..?!” Няма нищо лошо в това, но когато подобни случки са определящи, не е много приятно да си от женски пол и да трябва тепърва да се доказваш като правилно функционираща.

 

Всъщност има ли някакви предпоставки, които определят дали един човек би се справил добре в света на технологиите?

Нагласа, възпитание, среда. Човек се програмира и се настройва на дадена вълна. Да вземем например човек от третия свят. Подобна адаптация би била много трудна и то защото ще е много трудно да се обясни защо тази машина е важна или се използва масово, след като досега даденият човек не е имал нужда от нея. 

 

А за да си победител в игрите какво е нужно?

Сърце. Както всички при спортове, победата  трябва да се иска най-много със сърцето. След това идват тренировките, сериозното отношение и големите амбиции, които те тласкат напред. Но да не забравяме късмета. Това си е виииинаги един много голям процент от факторите във важни.

 

Кои са твоите игри?

Counter-Strike 1.6 forever! 

 

На какво те научиха? Победите и загубите в игрите научиха ли те как да се бориш в живота?

Научиха ме да отстоявам позицията си и да разбера, че ако искаш нещо да се случи, трябва сам да дадеш максимума от себе си. Също разбрах, че дори да играеш заедно с още 4-6-10 души, ти винаги трябва да разчиташ най-много на теб самия и че ако има проблем, трябва да го потърсиш и в себе си.

 

Би ли препоръчала на всички да играят игри и защо?

Бих препоръчала на хората над 18г. Въпреки че днешните поколения израстват в един по-технологичен свят, аз съм твърдо против идеята децата да изживяват детство пред компютър и телевизор. Компютърните игри са забавни, но в никакъв случай не трябва да бъдат възпитателни или да заместват социалните контакти. Но ako ви се занимава сериозно, имайте предвид, че за да успеете, ще трябва да пожертвате доста време, нерви и усилия…и дори тогава не е сигурно, че нещата ще работят, както сте си мечтали.

 

И последно. Конзола или PC?

ПС! Аз съм oldschool.

 

Благодаря на Петя за хубавото интервю и интересната лекция, която скоро ще видите тук. А TEDxMladostWomen е самостоятелно организирано събитие, което се проведе едновременно с TEDxWomen 2012 във Вашингтон. В същия ден – 1 декември – в още над 140 страни се проведоха локални събития, които излъчваха сесии от TEDxWomen 2012.

TEDxMladostWomen е замислен и организиран от Денислава Симеонова, Ана Динкова, Събина Панайотова и Деспина Колева. Вижте повече за тях.

Снимки: TEDxMladostWomen

Facebook

Google+

Twitter

Linkedin

Запален по маркетинга и привърженик на северната школа. Завършил „Международен маркетинг и бранд мениджмънт“ в Лунд, Швеция, погледнал на социалните мрежи и новите технологии от кулата на банкирането, днес създава още повече реална стойност чрез дигиталните технологии в дигиталната агенция Next-DC.