В Испания се усъмниха в рекорда на Меси, африканец вкарал 107 гола

2
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Мадридското издание „АС“ се усъмни в постижението на звездата на Барселона Лионел Меси. Бълхата подобри рекорда на легендарния германски нападател Герд Мюлер, като за цялата календарна година голмайсторът на Барса има вече 86 попадения на сметката си. Според „АС“ обаче това не е върхът, когато става дума за голове от 1 януари до 31 декември. Вестникът от испанската столица отбелязва, че някогашният нападател от Замбия Годфри Читалу може да се похвали с цели 107 гола, което е с 21 повече от тези на Меси. Уникалното постижение на африканеца датира от 1972 година, когато той стига това впечатляващо число от голове с екипа на националния отбор на родината си и клубния Кабве Уориърс.

Интересно е обаче, че макар според „АС“ именно Читалу да трябва да бъде в Книгата с рекордите на Гинес, от ФИФА никога не признават постижението му и така рекордьор до неделя бе Герд Мюлер. Според испанската медия в началото на 70-те години ФИФА съмнително отбягва постижението на замбиеца, тъй като по онова време целта била да се набляга на постиженията в европейския футбол. Така през 1972 славата отишла при Германския бомбардир за сметка на Годфри Читалу. От футболната федерация на Замбия обаче не смятат да оставят нещата така и с днешна дата подемат акция за признаване на постижението на африканеца.

Читалу намира смъртта си 45-годишен на 27 април 1993 година при трагичната самолетна катастрофа, която отнема живота на футболистите от националния тим на Замбия, устремил съм към финалите на световното първенство в САЩ. Читалу е старши треньорът на загиналия отбор.