Учителките пощръкляват

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Няма начин вече всички да не сте разбрали за пияната учителка, доскоро работила в столично училище, която се напила и влязла в час. 

Преподавателката по руски и немски език Илияна Иванова се държала меко казано странно в час. Не сме били там, но ако трябва да вярваме на новините в медиите, тя танцувала, пеела, дори се събличала и буйствала. Неин колега дори се наложило да я успокоява със стихове на Ботев. По-късно учителката била откарана в Пето РПУ. След като ѝ била направена експертиза, се установило, че тя била с 2,64 промила алкохол в кръвта.

Причините

Никой не може да каже какви са причините една учителка да се напие и да се появи в това състояние в час. Знае се, че учителката има три деца, които отглежда сама и които са ученици между 4 и 8 клас.

И каква ли може да е причината един човек да се напие, ако не е алкохолик, ами да му олекне, например. 

Резултатът

„Това не е профилът на българския учител“ заявява Ваня Кастрева – началник на Софийския инспекторат по образование. 

Учителката е уволнена.

Наказанието ми се струва доста тежко за такова провинение. Не че искам пияни учители да се разхождат из училище и да си правят каквото искат. Но ми се струва прекалено да наказват жената за едно провинение. Извинявайте, но и преди съм виждала пияни учители, които никой не е арестувал и никой не е наказал. А ако приемем, че 48-годишната учителка се е напила, защото се е чувствала отчаяна и безсилна да се грижи за трите си деца с една учителска заплата, дали като бъде уволнена и ѝ бъде отнета и тази заплата, тя ще се поправи и никога повече няма да си позволи да се появи пияна в училище? Дали? Или дали изобщо ще има учебно заведение, което ще вземе на работа 48-годишна жена, уволнена и станала печално известна с постъпката си, на работа? Не мисля, даже съм сигурна.

Колко трябва да си податлив на влияния, малоумен и лицемерен, за да си помислиш, че след като една учителка е отишла пияна в час, това е образът на българския учител.

Все едно, когато преди две години (през април 2010 г.), само че не преди Коледа, явно подивяването на учителите няма нищо общо с Коледния дух, учителка обра банка с пистолет играчка, ние да си помислим, че това е образът на българския учител – човек, който нахлува в банките и краде. За да си плати заемите между другото.

Според едно от мненията по този случай тревожното било, че тази учителка е с три висши образования и че хора с такъв образователен ценз са способни на такава постъпка.

По-тревожното е, че хора с такъв образователен ценз са принудени да живеят по този начин и да мизерстват.

Но те са си виновни, нали? Да бяха драснали от страната отдавна, а не да чакат да станат на 37 или 48 години, за да изпадат в паника. Или пък да не са ставали учители. Кой ги е карал?

Да бяха станали певици, модели, риалити звезди, плеймейтки… Да не са се ръководили по старата максима, че кметът, попът и даскалът са вечните професии.

Защото също всички знаем (надявам се) мнението на любимия поет на „пияната учителка“ Христо Ботев за учителя:

 

КАЛЪП ЗА УЧИТЕЛИ

Чули сте за фабриката, ала не сте чели в „Училището“ на буля Блъсковица, да видите какъв пък калъп за учители е приготвил синът на дяда Блъскова. Слушайте да ви го опише „Будилникът“. 

Първо и първо – учителят трябва да знае нещо повече от децата, които ще учи. Второ и второ – когато ги той учи, или не учи, то трябва с очи да гледа долу на земята, а духът му да е издигнат горе на таванът, а сам той да не е в кожата си. Третйо и третйо, понеже децата ги предава на учителят сам Христос, а не родителите им, то най-тежка служба на учителят е: да запази тяхната драгоценна и сладка невинност, дорде остареят, – което е най-главната цел на възпитанието, а сичко друго наоколо (пръчка, книги и др.) са колайлъци, сир. – шарлатанлъци. Четвърто и четвърто най-после – учителят трябва да бъде: търпелив като вол, добър като ягне и телесно здрав като биволски просяк.

Мъчно се усвояват такива свойства от един учител, но с божа воля, като се поотворят тук-таме фабрики за попове-учители или учители-попове, то – „дето махнеш със сопа – таквоз добиче ще удариш“.